Linkovi

Izbori u Iraku (5/10/04) - 2004-10-05


Pobunjenici u Iraku nastavljaju svoju kampanju napada na iračke i koalicijske snage. Situacija u Iraku se privremeno pogoršava, rekao je američki državni tajnik Colin Powell, zato što teroristi "ne žele da irački narod izabere vlastite čelnike na slobodnim i demokratskim izborima".

"S obzirom da se situacija pogoršava, morat ćemo uložiti veće napore da bismo porazili teroriste. Ne smijemo se povući i nadati se da se ništa drugo loše neće dogoditi. To su pojedinci koji pokušavaju Irak vratiti u prošlost. To im se ne smije dozvoliti," rekao je.

Gospodin Powell je kazao da, unatoč nasilju, Iračani sudjeluju u debati o izbornom procesu.

"Vidimo da se razvija dobra politička debata između različitih političkih snaga u Iraku, debata kakva bi prije samo godinu i pol dana bila nezamisliva… U toj debati treba dozvoliti svim stranama da se njihov glas čuje, a zatim će premijer Iyad Allawi, njegov kabinet i iračka prijelazna vlada, u suradnji s Ujedinjenim narodima i međunarodnom zajednicom, provesti izbore na kojima će narod čuti sve te glasove i zatim će izabrati one za koje želi da ih vode," kazao je gospodin Powell.

"U Iraku ostvarujemo napredak…a to se može zahvaliti odlučnosti iračkog naroda," rekao je premijer Allawi. "Pobijedit će demokracija, pobijedit će vladavina zakona, pobijedit će pitanja i kultura ljudskih prava."

XS
SM
MD
LG