Linkovi

Havel poziva na demokraciju u Kubi (5/10/04) - 2004-10-04


Vaclav Havel je jedan od najvećih svjetskih zagovornika ljudskih prava. On je pružao otpor komunističkom sustavu u svojoj rodnoj Čehoslovačkoj. Kasnije je u post-sovjetskom razdoblju demokratskih reformi postao predsjednik Republike Češke. Tijekom svog života, gospodin Havel je uvijek bio na prvim linijama u borbi između slobode i totalitarizma.

G. 2003, gospodin Havel, bivša američka državna tajnica Madeleine Albright i bivša ruska disidentica Elena Bonner osnovali su Međunarodni odbor za demokraciju na Kubi. Odbor se zalaže da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Fidela Castra kako bi ga navela da ukine komunistički sustav na Kubi, te da poštuje i štiti ljudska prava kubanskog naroda.

Tijekom nedavnog sastanka odbora u Pragu, gospodin Pavel naveo je uhićenja 75 kubanskih disidenata prije godinu i pol, čiji je jedini "zločin" bio traženje slobode za kubanski narod. Ti su disidenti na namještenim suđenjima dobili kazne zatvora do 28 godina. Kuba je ogromni zatvor, rekao je gospodin Havel, dodajući: "Nezamislivo je i neprihvatljivo da se na Kubi ljudi i dalje zatvaraju zbog svojih ideja i svoje politike." * Predsjednik George Bush slaže se s gospodinom Havelom. Kako kaže, na Kubi će pobijediti sloboda.

"Borba za slobodu nastavlja se u gradovima i selima tog prekrasnog otoka, u Castrovim zatvorima i u srcu svakog kubanskog domoljuba. Nema tog tiranina koji se može vječno odupirati snazi slobode, jer nada za slobodom živi u svakom srcu."

Bivši češki predsjednik Vaclav Havel izjavio je da i on s nestrpljenjem očekuje dan pada komunizma na Kubi, te je pozdravio disidente unutar i izvan granica Kube, koji se protive Castru i njegovom sistemu. "Svaka moderna osoba koja voli slobodu," rekao je, "osjeća solidarnost s onima kojima se ne dopušta da žive u svojoj rodnoj zemlji, ili da je slobodno posjećuju, kao i s onima koji su prisiljeni živjeti u svojoj rodnoj zemlji u stalnom strahu, i koji je ne mogu napustiti, niti se u nju vratiti po vlastitoj volji."

XS
SM
MD
LG