Linkovi

Dopredsjednička debata: Republikanci računaju na Cheneya (4/10/04) - 2004-10-04


Američki mediji, pa tako i dnevni listovi, uglavnom su zaokupljeni predizbornom kampanjom, koja se kreće prema svojoj završnici. "Washington Post" piše o sutrašnjoj dopredsjedničkoj debati, za koju se – kako kaže autor članka – republikanci nadaju da će zaustaviti njihovo slabljenje u anketama. Ta bi debata trebala biti posebno zanimljiva, jer će se u njoj ogledati Dick Cheney, pravi politički veteran s 25 godina iskustva u Washingtonu i preko deset godina mlađi senator John Edwards, koji je stekao bogatstvo kao odvjetnik. Iza svega, stoje i osobna pitanja. Cheney, kažu upućeni, želi dokazati da je i te kako sposoban za dopredsjedničku dužnost, nakon što se mjesecima nagađalo da bi ga predsjednik Bush mogao zamijeniti za nekog drugog dopredsjedničkog kandidata. S druge strane, Edwards želi pobiti kritike da u predizbornim nastupima do sada nije dovoljno agresivno branio Johna Kerrya.

Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" tako javlja da je "predizborna utrka ponovno izjednačena". Najnovija anketa, koju je ovaj list proveo u suradnji sa CNN-om i organizacijom Gallup, pokazuje da i Bush i Kerry uživaju podršku 49 posto ispitanika. Ranije je Kerry zaostajao za predsjednikom i s 8 posto.

"New York Times" javlja da se, pred istjecanje roka za registraciju glasača, bilježi rekordan val potencijalnih novih glasača. Ova je pojava najizraženija u saveznim državama, koje se smatraju presudnima za ishod izbora, ali je vidljiva i diljem zemlje. Izborni dužnosnici podsjećaju da su prošli predsjednički izbori 2000. bili vrlo tijesni, pa stoga danas mnogo više glasača vjeruje da je i njihov glas vrlo važan. Međutim, teško je reći hoće li se svi novoregistrirani glasači na dan izbora pojaviti na biralištima. Neki izborni djelatnici kažu da pojedince organizacije registriraju glasače na ulici, a njihovi dopola ispunjeni registracijski listići pokazuju na određeni manjak entuzijazma za izbore.

XS
SM
MD
LG