Linkovi

Film tjedna: 'Zaboravljeni' - The Forgotten (4/10/04) - 2004-10-03


U američkim je kinima počeo igrati film Zaboravljeni – The Forgotten – koji je obećavao gledateljima puno uzbuđenja i strave. Međutim, je li ispunio očekivanja?

Tužna majka Telly Parreta, koju igra Julianne Moore, ne može prijeći preko gubitka svog osmogodišnjeg sina Sama koji je prije četrnaest mjeseci, zajedno s devetero druge djece, poginuo u padu zrakoplova.

Međutim, je li zrakoplov uistinu pao? Ostaci nisu nikad pronađeni. O nesreći nije nikad izvješteno u novinama. Nitko osim Telly se ne sjeća da je ikad došlo do nesreće ili da su ta djeca uopće postojala. Čak i njezin suprug Jim tvrdi da njegova žena nikad nije rodila sina. Tellyin psihijatar, kojeg igra Gary Sinse, pokušava ju uvjeriti da je izmislila Sama nakon što je imala spontani pobačaj."Ponekad neki ljudi izmisle cijele alternativne živote s izmišljenim prijateljima i izmišljenim obiteljima. I djecom. Ona u priči stvara živote, to je ono s čime se ja nosim, a postoje vrlo specifični načini na koji se to čini kako ne biste neku osobu gurnuli predaleko".

Ali Telly je već predaleko. Očajna bježi od kuće i obraća se Ashu, ocu djevojčice koja je bila Samov najbolji prijatelj i jedna od žrtava u avionskoj nesreći. Međutim, čak i Ash kaže da nikad nije imao kćer.

Napetost raste i nakratko Zaboravljeni se razvijaju u smjeru da postanu dobra psihološka drama. Međutim, uskoro se zaplet razvodni u drugorazredni akcijski film znanstvene fantastike. Telly uspijeva prizvati u Ashovo sjećanje njegovu kćer. Zajedno slijedi niz tragova kako bi otkrili što se dogodilo s njihovom djecom. Iz neshvatljivih razloga njih slijede agenti Administracije za nacionalnu sigurnost…Naposljetku, Telly otkriva tajnu. Nikad nije bilo zrakoplovne nesreće i djeca nisu poginula. Oteli su ih izvanzemaljci u suradnji s američkom vladom. Ali niti svemirci, niti vlada ne mogu se nositi s majčinskim osjećajima. Do kraja filma, Telly spašava sina i drugu djecu. Naravno, ne uspijemo saznati kako su djeca opet navikla na roditelje koji se ne sjećaju da su uopće postojala. Završetak filma vapi za pitanjem – što bi svjetska zajednica učinila kad bi spoznala da nas napadaju izvanzemaljci? Nakon dva sata gledatelj napusti kino dvoranu pitajući se što je dvoje ovako talentiranih glumaca kao što su Julianne Moore i Gary Sinise navelo da pristanu igrati u lošem filmu poput ovog. A film Zaboravljeni upravo je takav.

XS
SM
MD
LG