Linkovi

SAD: Inteziviraju se predizborne aktivnosti Busha i Kerrya (3/10/04) - 2004-10-03


Predsjednik Bush je rekao na jednom skupu u Ohio-u da kritike Johna Kerrya po pitanju rata u Iraku i rata protiv terorizma predstavljaju “niz zbunjujućih kontradikcija”.

"Predsjednik ne može stalno mijenjati svoja stajališta. Predsjednik mora biti konzistentan. Predsjednik mora govoriti jasno i mora kaniti ono što govori."

Demokratski dopredsjednički kandidat John Edwards izjavio je da je predsjednik ponudio krive izlike za pokretanje rata protiv Iraka i to bez velike koalicije koja bi dijelila financijske troškove i ljudske žrtve.

"George Bush nije rekao istinu o neredu koji je stvorio u Iraku. I jasno je da on još uvijek nema plan za uspostavljanje mira kako bi se naši vojnici mogli vratiti."

U radio-poruci naciji Demokratske stranke senator Edwards je rekao da bi Kerryeva administracija obnovila američki ugled u svijetu i odustala od vanjske politike predsjednika Busha.

"George Bush ne može popraviti situaciju. On ju je stvorio. On je ne može popraviti zato što odbija priznati da uopće postoji problem."

Predsjednik Bush je rekao da surađuje sa saveznicima na uspostavljanju demokracije u Iraku i vraćanju američkih vojnika njihovim kućama. U govoru u Ohio-u predsjednik se osvrnuo na jedan od odgovora senatora Kerrya u njihovom prvom javnom televizijskom sučeljavanju. Demokratski kandidat je rekao da se preventivni rat mora voditi na način da prođe globalni test u kojem američki predsjednik može dokazati svijetu da je akcija poduzeta s legitimnim razlozima. Nazivajući to Kerryevom doktrinom predsjednik Bush je rekao da to značit davati zemljama poput Francuske mogućnost veta oko toga kako će američki vojnici braniti Ameriku.

"Pristup senatora Kerrya vanjskoj politici znači davati stranim zemljama mogućnost veta nad odlukama koje se tiču naše nacionalne sigurnosti. Ja imam drugačije viđenje. Kad je naša zemlja u opasnosti predsjednikov posao nije da odgovara na pitanja izvana. Predsjednikov posao je obrana Amerike."

Senator Edwards i dopredsjednik Dick Cheney imat će televizijsko sučeljavanje u utorak pred drugu javnu debatu predsjednika Busha i senatora Kerrya koja će se održati u petak.

XS
SM
MD
LG