Linkovi

Rice ostaje pri predratnim procjenama iračkih nuklearnih ambicija (4/10/04) - 2004-10-03


Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je da ostaje pri svojoj predratnoj ocjeni o iračkim nuklearnim ambicijama. Condoleeza Rice kaže da je i dalje uvjerenja da je Saddam Hussein želio nabaviti nuklearno oružje.

Prije invazije Iraka, savjetnica predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost i drugi dužnosnici tvrdili su da je Irak nabavio tisuće aluminijskih cijevi za koje se vjerovalo da su namijenjene korištenju u programu za razvoj nuklearnog oružja. Prije dvije godine za CNN je izjavila: "Znamo da su u Irak dopremljene aluminijske cijevi – cijevi od visokokvalitetnog aluminija, koje su zapravo pogodne jedino za korištenje u programu za razvoj nuklearnog oružja i centrifuga."

U izvještaju objavljenom u nedjeljnom izdanju "New York Timesa" kaže se da administracija nije u potpunosti objavila procjene nekih od vladinih vodećih nuklearnih stručnjaka, koji su zaključili da te cijevi nisu bile pogodne za nuklearno oružje, već za proizvodnju granata. Condoleeza Rice je, komentirajući za CNN članak u "New York Timesu" izjavila da je Bijela kuća prije rata u Iraku raspolagala najrazličitijim informacijama o Saddamovim planovima da obnovi irački nuklearni program, te je priznala da se u obavještajnoj zajednici vodila debata o namjeni sumnjivih aluminijskih cijevi. Gospođa Rice je, ipak, naglasila da su sve te informacije, sagledane zajedno, navele predsjednika Busha na zaključak da je Irak predstavljao neprihvatljivu sigurnosnu prijetnju.

"Predsjednik je donio svoju odluku na temelju niza prikupljenih dokaza, a ne samo na temelju aluminijskih cijevi, te na temelju ključne procjene obavještajne zajednice da je Irak pokušavao obnoviti svoj nuklearni program," kazala je.

Razlog za rat postao je važno pitanje u američkog predizbornoj kampanji. Komentirajući članak iz "New York Timesa", Joe Lockhart, savjetnik senatora Johna Kerrya, Lockhart je kazao da predsjednik Bush duguje zemlji objašnjenje o svojoj odluci, te da bi trebao objasniti kako je odvagnuo kontradiktorne informacije i donio odluku o napadu na Irak.

"Mislim da nam predsjednik treba objasniti što je znao, odnosno, što je znao o debati u obavještajnoj zajednici i kako je donio svoju odluku na temelju postojećih obavještajnih procjena," rekao je Lockhart.

Situacija u Iraku i predsjednika odluka o ratu protiv Iraka bile su glavne teme nedavne prve predsjedničke debate između predsjednika Busha i senatora Kerrya. Ankete provedene nakon debate pokazuju da je, mjesec dana prije izbora, utrka za Bijelu kuću gotovo izjednačena. Dvojica dopredsjedničkih kandidata – dopredsjednik Dick Cheney i bivši senator John Edwards – održat će svoju jedinu debatu sutra navečer, dok će se predsjednički kandidati ponovno ogledati u petak.

XS
SM
MD
LG