Linkovi

Ljutnja put do srčanih oboljenja? (4/10/04) - 2004-10-03


Znanstvenici su otkrili novu vezu između emocija i bolesti: ljutite, neprijateljski nastrojene i deprimirane osobe u krvi imaju znatno veću koncentraciju proteina koji se vezuje uz bolesti srca.

Edward Suarez, sa Sveučilišta Duke, i njegovi kolege zatražili su od 121 zdravih, odraslih muškaraca i žena da se podvrgnu psihološkom testiranju ličnosti, a istodobno im je u uzorcima krvi izmjerena količina C-reaktivnog proteina (CRP).

Velik broj istraživanja ukazuje da su osobe s višom koncentracijom CRP-a u krvi u znatno većoj mjeri sklone srčanim i moždanim udarima. Taj protein nastaje u jetri kao odgovor na upalne procese u organizmu. Povišena razina upale smatra se rizičnim faktorom za čitav niz zdravstvenih problema, uključujući i bolesti srca.

Ispitanici koji su na testiranju ličnosti pokazali jaku sklonost gnjevu, neprijateljstvu i depresiji imali su razine CRP-a u krvi dva do tri puta veće od onih ispitanika čiji su bodovi na planu gnjeva i depresivnosti bili vrlo niski, objavili su znanstvenici Sveučilišta Duke u časopisu "Psychosomatic Medicine".

'Većinom se bolesti srca smatraju povezanim s čimbenicima poput visokog kolesterola, visokog krvnog tlaka i sedentarnog načina života,' kaže dr. Suarez, te dodaje: 'Naši nalazi, međutim, ukazuju da nastanak srčanih bolesti može biti povezan i s psihološkim osobinama koje aktiviraju upalne procese, za koje je već ranije pokazano da i doprinose i prognoziraju nastanak srčanih bolesti.'

XS
SM
MD
LG