Linkovi

Izbori u Afganistanu (3/10/04) - 2004-10-03


Više od deset milijuna muškaraca i žena u Afganistanu registriralo se za glasanje na predsjedničkim izborima 9. listopada. Na izborima se natječe osamnaest kandidata. Među njima su Hamid Karzai, čelnik afganistanske prijelazne vlade; Abdul Rashid Dostum, samoproglašeni čelnik manjiskih Uzbeka i Turkmena; i Yunus Qanooni, bivši ministar obrazovanja. Homayun Shah Asifi, član obitelji bivšeg afganistanskog kralja. Za položaj predsjednika natječe se i jedna žena - Masooda Jalal. * Zalmay Khalilzad, američki veleposlanik u Afganistanu, kaže da se sastao sa svim predsjedničkim kandidatima i saslušao njihove ideje i prijedloge.

"Naša uloga jest da podržimo izborni proces, kako bi Afganistanci mogli imati priliku izabrati svojeg čelnika. Oni će sami odlučiti koga će izabrati."

Nisu svi zadovoljni izbornim procesom u Afganistanu. Paravojni vođe su "snage prošlosti", kazao je veleposlanik Khalilzad, dodajući: "..njihovi dani su odbrojani…Ukoliko žele biti dio budućnosti Afganistana, morat će se promijeniti, ili će, u suprotnom, završiti negdje u zatvoru." * Unatoč paravojnim vođama i drugima koji se protive demokraciji, predsjednik George Bush je rekao: "Sloboda zaživljava put u Afganistanu."

"Afganistanski narod iskazuje izvanrednu hrabrost u ovim teškim uvjetima. Afganistanci se bore da bi obranili svoju naciju od preostalih elemenata talibana i pomažu u borbi protiv terorističkih ubojica. Oni oživljavaju afganistansko gospodarstvo. Oni su usvojili ustav, koji štiti prava svih, ali i uvažava tradicije, koje su im posebno važne. ..Svima onima koji se još uvijek pitaju da li muslimansko društvo može biti demokratsko, afganistanski narod pruža jasan odgovor."

"Ovo su prvi izbori u povijesti moje zemlje," rekao je afganistanski student Andul Fatah Jabarkhail. "Narod Afganistana," dodao je, "sretan je zbog ovih izbora."

XS
SM
MD
LG