Linkovi

G-7 pruža ruku Kini (2/10/04) - 2004-10-02


Uz ratne teme iz Iraka, današnje američke novine posvećuju prostor i reakcijama na predsjedničku debatu, kao i sastanak najviših bankara i financijskih stručnjaka svijeta u Washingtonu. … "Christian Science Monitor" o ovogodišnjem skupu MMF-a i Svjetske banke piše pod naslovom “Pozivajući i Kinu, G-7 povećao svoj utjecaj”. “Kini je poželjena dobrodošlica u klub, makar to bilo samo u dvoranu za večere… U svakom slučaju, kineski su dužnosnici, po prvi put, večer proveli s ministrima financija sedam najmoćnijih industrijaliziranih zemalja svijeta” – piše bostonski list.

Sinoćna večera u Washingtonu najnoviji je znak ne samo rastuće industrijske moći Kine, nego i namjere skupine G-7 da poveća utjecaj na Kinu kako bi je navela na poštivanje međunarodnih ekonomskih obveza. A to znači – piše "Christian Science Monitor" – da će se od Pekinga tražiti promjena kursa kineske valute, koja je sada vrlo jeftina. Ili, što je još važnije, Kini se želi poručiti da članstvo u klubu G-7 ima svoju cijenu, a to je poštivanje pravila međunarodne trgovine i svjetskih financija.

"Washington Post" piše o sve raširenijem korištenju Interneta od strane terorista. “Abu Maysara al Iraqi postao je majstor u stalnom pojavljivanju svugdje i nigdje, neprekidno mijenjajući svoje e-mail adrese i koristeći prednosti najnovije tehnologije za objavljivanje svojih communique-a diljem svijeta” – piše washingtonski list. Ta se priopćenja povaljuju više puta tjedno na radikalnim islamističkim web-stranicama, koje služe kao glasnogovornik najtraženijeg terorista u Iraku Abu Musaba Zarqawija. Krajnje je frustrirajuće to što se na taj način milijunima ljudi upućuju necenzurirane snimke – i ne postoji način da se to spriječi, izjavljuju – prema pisanju "Washington Posta" – anti-teroristički stručnjaci.

XS
SM
MD
LG