Linkovi

Jedan dim iz cigarete dovoljan za rak? (2/10/04) - 2004-10-02


Jedan jedini dim iz cigarete može dovesti do oštećenja DNA, što je prvi korak prema raku i srčanim oboljenjima – pokazuje najnovije istraživanje koje su proveli znanstvenici Sveučilišta Pittsburgha.

Čelnik ekipe koja je provela istraživanje William Saunders i njegovi kolege proučavali su efekte duhanskog dima na ljudske fibroblaste, stanice koje se nalaze u vezivnom tkivu. Znanstvenici su izložili stanice koje su rasle, kondenziranom duhanskom dimu, a zatim su vidjeli kako se kromosomi koji nose DNA raspadaju na oba kraja. Takvi su prekidi, kažu stručnjaci, najpodložniji mutacijama od svih oblika oštećenja DNA, jer se razdvojeni mogu spojiti s drugim kromosomima u stanici. "Spajanje kromosoma je vrlo štetno za normalnu segregaciju kromosoma, što dovodi od genetske neravnoteže," objasnio je dr. Saudners, profesor biologije na Sveučilištu Pittsburgha. Do raspadanja kromosoma dolazilo je već pri vrlo malim količinama duhanskog dima.

Duhanski dim sadrži oko pet tisuća organskih spojeva, uključujući i kancerogene spojeve. Pušenje izaziva rak pluća, a može dovesti i do raka grla, mokraćnog mjehura i srčanih oboljenja.

XS
SM
MD
LG