Linkovi

'Jerome Robbins – njegov život, njegovo kazalište i njegov ples' (3/10/04) - 2004-10-02


Dugogodišnji kritičarka njujorškog lista Village Voice za ples Deborah Jowitt upravo je objavila biografiju legendarnog američkog koreografa Jeromea Robbinsa. O svojoj novoj knjizi, naslovljenoj "Jerome Robbins – njegov život, njegovo kazalište i njegov ples" razgovara s našom novinarkom.

Godine 1957 premijera mjuzikla "Priča sa Zapadne strane" potresla je kazališnu scenu. Glazbu za to popularno djelo skladao je Leonard Bernstein, a Jerome Robbins bio koreograf i redatelj. Deborah Jowitt kaže da je taj mjuzikl, u koji su plesači svojim energičnim plesom uspjeli uvjeriti publiku da su zapravo ulični razbijači, jasno pokazao širinu Robbinsovog talenta. "Obujam njegovog djela je vrlo impresivan. Malo je koreografa uspjelo ostaviti iza sebe takve brodvejske klasike kao što su "Priča sa Zapadne strane" i "Guslač na krovu", a istovremeno uživati reputaciju "ozbiljnog" baletnog koreografa".

Jerome Robbins rođen je 1918. u New Yorku kao Jerome Rabinowitz. Svjetsku slavu stekao je još za vrijeme studija svojim prvim koreografskim djelom "Fancy Free" – baletom o tri mornara na odsustvu u New Yorku.

Svojeg dobrog prijatelja Leonarda Bernsteina zamolio je da mu napiše glazbu. Godinu dana kasnije, to je djelo prerađeno u mjuzikl s novim naslovom – "On the Town", koji se i danas prikazuje u kazalištima. Nakon uspjeha s prvim mjuziklom, a nedugo zatim i s "Pričom sa Zapadne strane" nanizao je još niz hitova poput "Guslača na krovu", ali je istovremeno radio i za velike baletne trupe. Njegovi su baleti stilom tipično američki. Osnivač Njujorškog baleta George Balanchine svojedobno je kazao da je Robbins bio jedan od rijetkih umjetnika koji je samo pokretom uspio dočarati američki duh. "On je u Ameriku došao iz Rusije, kao dijete ruskih useljenika. Obje te zemlje imaju slične velike ravnice. Volio je kako žene u Americi koračaju, ljuljajući kukovima. Njegov baletni vokabular sve je to odražavao – tu ljubav prema otvorenom prostoru i životnoj energiji".

I prije smrti 1998, Robbins je bio smatran najvećim američkim baletnim koreografom. 1989, postavio je na Broadwayu predstavu naslovljenu "Broadway Jeromea Robbinsa" – kolaž njegovih najboljih plesova iz mjuzikla na kojima je radio prethodna četiri desetljeća. To je djelo dobilo više prestižnih kazališnih nagrada Tony – između ostaloga za najbolju režiju i najbolji mjuzikl.

XS
SM
MD
LG