Linkovi

Ujedinjeni protiv terorizma (2/10/04) - 2004-10-02


"Svaka zemlja koja želi mir," rekao je predsjednik George Bush, "imat će koristi od slobodnog svijeta. Stoga svaka zemlja snosi odgovornost za izgradnju takvog svijeta."

"Na kraju, nema sigurne izolacije pred terorističkim mrežama, propalim državama koje ih štite, odmetnutim režimima, ili oružjem za masovno uništavanje. Na kraju, nema sigurnosti u okretanju leđa događajima, u posvećivanju tihom životu kroz ignoriranje bitaka i represije kroz koje prolaze drugi," izjavio je predsjednik.

Među zemljama koje su predane borbi protiv terorizma je i Gruzija, koju predvodi predsjednik Mihail Saakašvili.

"Čovjek bi se mogao s razlogom upitati: "Zašto je jedna tako mala zemlja, s manje od pet milijuna stanovnika, tako predana međunarodnim naporima u borbi protiv terorizma i ostvarivanju globalnih ciljeva. Odgovor na to pitanje jednako je bolan koliko je i jasan. Jednostavno govoreći, predanost Gruzije borbi protiv terorizma odražava naše duboko shvaćanje uništavanja koje je terorizam donio našoj zemlji i našim neposrednim susjedima. S obzirom da mi to razumijemo, moramo učiniti sve što je u našoj moći da bi smo porazili teror," rekao je.

Gospodin Saakašvili kazao je: "Gruzija će nastaviti pridonositi borbi protiv terorizma gdje god to bude moguće i potrebno.

"Naša spremnost da postupamo odgovorno i da dajemo svoj doprinos vidi se danas na Kosovu, vidjet će se uskoro u Afganistanu, a vidi se i u Iraku. Sve su to mjesta u koja smo uputili svoje snage da bi služile s drugim snagama u ostvarivanju mira i slobode. Terorizam ne poznaje većeg neprijatelja ili veće sile od one koju utjelovljuje slobodno društvo.

Predsjednik Bush je kazao da su Sjedinjene Države "zahvalne svakoj zemlji koja pomaže u zapljeni imovine terorista, u traganju za njihovim operativcima i u ometanju njihovih planova. Svi mi sami za sebe možemo učiniti samo toliko," kazao je predsjednik Bush dodajući: "No zajedno možemo postići mnogo više."

XS
SM
MD
LG