Linkovi

Debata Bush-Kerry: Okršaj oko Iraka i nacionalne sigurnosti (1/10/04) - 2004-10-01


Prva iz serije predizbornih debata dvojice pretendenata na predsjednički položaj u sljedećem mandatu – glavna je tema današnjih američkih listova.

Izvještaj naslovljen “Okršaj Busha i Kerrya oko državne sigurnosti” najtiražniji dnevnik "USA Today" počinje rečenicom: “Predsjednik Bush učinio je ‘kolosalnu grešku u procjeni’ kad je započeo rat u Iraku, rekao je senator Kerry u debati od koje će puno ovisiti.” Predsjednik Bush je – nastavlja list – uzvratio riječima da senator Kerry upućuje “miješane poruke” koje dovode u opasnost američku sigurnost i nanose štetu borbenom moralu vojnika.

Ocjenu senatora Kerryja da je predsjednik Bush napravio “kolosalnu grešku” – "New York Times" ističe već u samom naslovu. List na početku izvještaja s debate navodi da su se Bush i Kerry sukobili oko pitanja državne sigurnosti već na samom početku duela. Dok je predsjednik tvrdio da je “agresiuvno nastupio kako bi zaštitio zemlju, njegov je demokratski izazivač ustvrdio da je gospodin Bush napravio kolosalnu grešku…”

"Washington Post" u naslovu navodi: “Oštre međusobne optužbe oko Iraka dominirale debatom”. List ističe Kerryjevu optužbu predsjednika da je preusmjerio borbu s Osame bin Ladena i al-Qaide na Irak. Bush je uzvratio tvrdnjom da je irački rat ključni test u borbi protiv terorizma.

"Los Angeles Times" ocjenjuje da je debata odrazila duboku razliku između dvojice kandidata glede rata u Iraku. Podjednako velika razlika između predsjednika Busha i senatora Kerryja pokazala se i glede obrane Sjedinjenih Država od terorizma – smatra vodeći kalifornijski list.

XS
SM
MD
LG