Linkovi

Otkuda mini baby-boom u Splitu? (1/10/04) - 2004-10-01


Demografska problematika jedan je od 10 strateških izazova suvremenog čovječanstva. U Hrvatskoj je već godinama prisutan porast broja umrlih nad brojem rođenih pa demografi upozoravaju da bi već ove godine Hrvatska mogla ostati bez populacije jednog Varaždina ili Šibenika. Prošle je godine jedino u Županiji Splitsko-dalmatinskoj zabilježen pozitivni prirodni prirast. Nedavne događaje u splitskom rodilištu nakon što je protekli tjedan bilo dvaput više novorođenih od uobičajenog prosjeka za Glas Amerike objašnjava profesor Ivica Tadin, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Split.

Stanje u zadnjih desetak dana kada je u splitskom rodilištu na svijet došlo 163 bebe profesor Tadin drži neuobičajenim, ali kaže da je uobičajeno da u tom periodu postoji porast broja poroda, kao rezultat “ljubavi” za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, ali ipak ne u tolikom obimu i to duplo više nego što je to uobičajeno. Ono što profesor Tadin posebno drži važnim je da je od početka godine prvi put u splitskom rodilištu zabilježen porast broja poroda i to za oko 200 novorođenih.

"Ako se taj trend nastavi do konca godine to će biti otprilike 4 do 5 posto povećanje i to je vrlo značajno. To je prvi puta nakon 15 godina jer smo prethodnih godina bili stalno u opadanju po broju poroda ili bar zadnjih nekoliko godina u stagniranju," rekao je profesor Tadin.

Već duže vrijeme u splitskom rodilištu obavi se svake godine oko 4 tisuće poroda što je u prosjeku oko 12 do 14 poroda dnevno, da bi se u zadnjih desetak dana taj prosjek povećao na 21 novorođenče svaki dan. Potom se taj trend vratio u uobičajene okvire. Kako objasniti taj mini baby boom u splitskom rodilištu? Objašnjava profesor Ivica Tadin predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Split.

"Kao prvo zasigurno je bitan datum jer nama se inače i najviše djece rađa u rujnu, dakle najviše se djece začme oko Božića i Nove godine. Što se tiče ove situacije koja nije bila uobičajena posljednjih godina mislim da je i promidža bitna zbog ovog prekoračenja prosjeka. Hrvatska je zemlja koja ima loše demografske značajke i mislim da je uloga vlade dijelom doprinjela da građani više razmišljaju o lošoj demografskoj situaciji u Hrvatskoj, a to znači da planiraju više djece. Mislim da se i standard ljudi donekle poboljšao jer bez standarda nema ni više djece premda zapadne demokracije dokazuju upravo suprotno. Mislim da je materijalno stanje roditelja bitna komponenta kada planiraju broj djece. Držim da su ova tri faktora bitna kada govorimo o razlozima ovoga povećanja novorođenih u splitskom rodilištu” kazao je ovaj predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Split.

Profesor Ivica Tadin predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Split ukazuje na problem nedovoljnog broja dežurnih liječnika na Ginekološkoj klinici kojoj su određena samo dva dežurna specijalista i jedan specijalizant, a to je najmanji broj dežurnih u Hrvatskoj na prosječnih 4 tisuće poroda.

Odjel Ujedinjenih naroda za stanovništvo predviđa da ako ne dođe do značajnijih promjena u Hrvatskoj će se godišnja stopa pada broja stanovnika povećati te bi broj stanovnika Hrvatske oko polovice ovog stoljeća mogao pasti na 3,5 milijuna.

XS
SM
MD
LG