Linkovi

Sud naložio objavljivanje tajnih dokumenata o Johnu Lennonu (1/10/04) - 2004-10-01


Savezni sud u Los Angelesu naredio je da se profesoru Jonathanu Wieneru sa sveučilišta Kalifornije omogući pristup dokumentima o Johnu Lennonu. Profesor Wiener tvrdi da ti dokumenti pokazuju da je britanska špijunska agencija MI5 pratila političke aktivnosti pokojnog frontmena Beatlesa.

Odbacujući tvrdnje američke vlade da se radi o pitanju od nacionalne sigurnosti, savezni sudac Robert Takasugi presudio je u korist profesora Wienera i tako priveo kraju njegovu sudsku odiseju, koja je započela prije čak 23 godine. Profesor Wiener je, naime, zatražio informacije o Johnu Lennonu 1980, nedugo nakon Lennonove smrti, za knjigu koju je tada pisao. "To se poslije pretvorilo u vladinu tajnu. Apsurdno je da danas, kada bi FBI trebao imati važnijih poslova, vlada još uvijek pokušava sačuvati u tajnosti dokumente stare 34 godine o antiratnim aktivnostima jedne pokojne rock zvijezde," komentirao je Wiener.

Deset dokumenata koje je Wiener zatražio dio su dosjea o Johnu Lennonu, koji je FBI prikupio tijekom sedamdesetih, kada je Lennon sudjelovao u prosvjedima protiv rata u Vijetnamu. Dio dokumenata iz tog dosjea, koji je već objavljen, pokazao je da je predsjednik Nixon pokušavao deportirati Lennona kako bi ušutkao njegove antiratne aktivnosti. Wiener tvrdi da novi dokumenti, čije je objavljivanje naloženo, vjerojatno sadržavaju slične informacije o Lennonovim aktivnostima, koje je prikupio britanski MI5. Vlada je priopćila da razmatra odluku suda u Los Angelesu.

XS
SM
MD
LG