Linkovi

Veza između depresije i epilepsije? (30/9/04) - 2004-09-30


Osobe koje pate od kroničnih moždanih oboljenja, kao što su Parkinsonova bolest i epilepsija, također u nerazmjerno velikoj mjeri pate od depresije. To, kažu znanstvenici, ukazuje na moguću vezu između takvih bolesti i depresije.

Prema dva istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u najnovijem izdanju časopisa "Neurology", ni liječnici, niti pacijenti uglavnom nisu svjesni ove veze, a pacijenti rijetko dobivaju tretman za depresiju. "Mnogi pacijenti smatraju da je normalno da se osjećaju potišteni zbog svoje bolesti," kaže dr. Irene Richard, neurolog sa Sveučilišta Rochestera u New Yorku, dodajući. "To međutim nije točno. Ukoliko liječite depresiju, pacijenti će i dalje imati simptome drugih bolesti, ali će se ipak osjećati bolje." Dr. Richard ističe drugi ljudi, kod kojih su dijagnosticirane slične teške bolesti, poput reumatoidnog artritisa, ipak ne obolijevaju tako često od depresije.

Dr. Richard je zajedno s kolegom, dr. Williamom McDonaldom, u svojem istraživanju otkrila da gotovo polovina svih pacijenata kojih boluju od Parkinsonove bolesti također pati od depresije, te zato smatra da bi te dvije bolesti mogle zapravo biti povezane. Do sličnih rezultata došao je i dr. Allan Ettinger iz Židovskog medicinskog centra na Long Islandu, koji je istraživanjem utvrdio da 36,5 posto oboljelih od epilepsije također ima simptome depresije. Od epilepsije pati oko dva i pol milijuna Amerikanaca, dok depresija pogađa svakog desetog Amerikanca.

XS
SM
MD
LG