Linkovi

NATO i Irak (5/11/04) - 2004-09-30


NATO savez će u Iraku otvoriti vojnu akademiju. Američki veleposlanik u NATO savezu Nicholas Burns izjavio je: "Sjedinjene Države su ponosne što će sa svojim saveznicima proširiti misiju u Iraku."

Kroz ovaj program obučavat će se irački časnici srednjeg i visokog ranga. NATO savez će možda također ponuditi dodatnu obuku za iračke snage izvan zemlje. Od svojeg osnivanja u srpnju, misija NATO saveza za obuku iračkih snaga pomaže Iraku da razvije svoju obrambenu strukturu, te također igra ulogu u koordiniranju nabavljanja opreme i dodatne obuke od pojedinih zemalja.

Uz više od 130 tisuća američkih vojnika, u uspostavljanju sigurnosti u Iraku sudjeluje još 23 tisuće vojnika iz drugih zemalja. Taj zadatak nije lak. Kako je istaknuo predsjednik George Bush, demokratski Irak ima bezobzirne neprijatelje. Međutim, koalicijske snage u Iraku suprotstavljaju se pobunjenicima i teroristima, rekao je predsjednik Bush.

"Naša koalicija stoji uz iračke snage sigurnosti, koje rastu iz dana u dan. NATO savez osigurava važnu obuku za te snage. Više od 35 zemalja dalo je financijska sredstva i stručno znanje za pomoć u obnovi iračke infrastrukture. Dok se iračka prijelazna vlada bliži nacionalnim izborima, dužnosnici Ujedinjenih naroda pomažu Iračanima da izgrade infrastrukturu demokracije," kazao je.

Dok se izbori u Iraku bliže, terorističkih napada će vjerojatno biti sve više. Predsjednik Bush je kazao da to neće potresti odlučnost koalicije predvođene Sjedinjenim Državama. Na teškoće, rekao je predsjednik Bush, treba odgovoriti nadmoćnom pobjedom, a ne povlačenjem.

XS
SM
MD
LG