Linkovi

Škare-Ožbolt: Vrijeme je da u nekim glavama završi Drugi svjetski rat (30/9/04) - 2004-09-30


Hrvatska će uskoro zabraniti isticanje fašističkih, ali i simbola drugih totalitarnih ideologija. U razgovoru za Glas Amerike ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt kazala je da zakonskim sankcioniranjem promicanja i propagiranja ustaštva vlada "oštro i jasno" definira svoje opredjeljenje vrijednostima demokratskog svijeta.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt najavila je da će Vlada uskoro usvojiti zakonski okvir za kažnjavanje promicanja i propagiranja totalitarnih ideologija.

"Zabrana je jasan znak da su određene ikonografije i ponašanja u Hrvatskoj nepoželjna i da ih se više neće tolerirati," rekla je ministrica u razgovoru za Glas Amerike. Dodala je da bi se prijedlog izmjena Kaznenog zakona o zabrani veličanja totalitarnih režima – fašizma, nacizma, boljševizma i drugih, već ovog tjedna trebao naći u Banskim dvorima.

Donošenje zakona, kojim će se distancirati od dijela nacionalne prošlosti i suočiti s dugogodišnjim problemom, toleriranjem veličanja ustaških simbola, vlada premijera Ive Sanadera najavila je još ovog ljeta nakon uklanjanja spomenika dužnosnicima NDH Mili Budaku i Juri Francetiću.

"Ne, Vlada više neće tolerirati nikakve takve aktivnosti koje su vezane za nešto sto predstavlja apsolutnu provokaciju u ponašanju... Ovaj zakon vrlo jasno kaže da je podizanje spomenika, veličanje dužnosnika NDH ili isticanje simbola iz tog vremena, koje je tragično razdoblje hrvatske prošlosti u suprotnosti s interesima RH," rekla je ministrica pravosuđa.

"Hrvatska je," dodala je, "Drugi svjetski rat završila na strani antifašizma i jednom mora vrlo jasno pokazati što misli o ovakvim provokacijama."

Politički analitičari ocjenjuju da je vrlo važno, ali i donekle ironično da zakon donosi HDZ, za čije je vladavine početkom 90-ih i počela tiha rehabilitacija ustaštva.

"Pa ovo nije do kraja HDZ-ova vlada. Doista, u vladi je, barem što se tiče DC-a i HDZ-a, nova generacija političara koja se ne osvrće ni na kakva tiha provlačenja nego vrlo oštro i jasno daje do znanja kakva su njena opredjeljenja," rekla je Škare-Ožbolt.

Svi koji veličaju totalitarne ideologije, pokrete ili ideje koje su zagovarali predstavnici totalitarnih režima, te svi koji potiču mržnju i nasilje ubuduće bi se kažnjavali novčanom ili kaznom zatvora do tri godine. Ministrica pravosuđa slaže se da represija i restrikcije često izazivaju suprotan efekt ali vjeruje da vlada zakonom jasno i oštro definira svoju opredijeljenost vrijednostima demokratskog svijeta.

Iako je zakonsko rješenje ekstenzivno, pa bi kažnjavanje veličanje simbola ustaštva, nacizma ili komunizma moglo ovisiti o svjetonazoru pojedinog suca, Škare-Ožbolt ističe da rješenja koja nudi zakon u pitanje ne dovodi antifašistički pokret kojeg su u Hrvatskoj vodile komunističke vođe.

"Ljudi," kazala je, "često postavljaju pitanje da li će se rušiti spomenici i hoće li se skidati zvijezde. Neće. Jer treba reći da je Hrvatska bila opredijeljena i da je najveći, najjači antifašistički pokret bio je upravo u Hrvatskoj."

Ministrica pravosuđa rekla je da Hrvatska zakon ne donosi zbog EU, već zbog sebe. "Vrijeme je" kazala je, "da u nekim glavama konačno završi Drugi svjetski rat".

XS
SM
MD
LG