Linkovi

Irak - ključno pitanje američke kampanje (29/9/04) - 2004-09-29


Manje od četrdeset dana prije predsjedničkih izbora, u anketama predsjednik Bush uživa prednost pred senatorom Johnom Kerryem. Ankete također pokazuju da bi ključno pitanje na izborima mogao biti – Irak.

U najnovijim anketama, predsjednik Bush još uvijek vodi, ali se njegovo vodstvo nešto smanjilo. Neki demokrati smatraju da senator Kerry smanjuje predsjednikovo vodstvo koncentrirajući svoje verbalne napade na predsjednikovu politiku prema Iraku.

"U to nema sumnje. Predsjednikove pogrešne procjene i pogrešni potezi u ratu u Iraku otežali su nam pobjedu u ratu protiv terorizma. George Bush je Saddama Husseina postavio kao prioritet. Meni bi prioritet bio Osama bin Laden."

Ankete već duže pokazuju da će na ovim izborima biti najvažnija tri pitanja – Irak, rat protiv terorizma i gospodarska situacija. Predsjednik Bush nastavlja naglašavati svoje čelništvo u ratu protiv terorizma, te tvrdi da je invazija Iraka bila važan dio tog rata.

"Oni koji kažu da bismo bili sigurniji da je Saddam još uvijek na vlasti nisu u pravu. Otišli smo u Irak, zato jer se Saddam oglušivao na zahtjeve slobodnog svijeta. Otišli smo u Irak, nakon što diplomacija nije uspjela, i zato jer nakon napada od 11. rujna, razumijemo da moramo prijetnje shvaćati ozbiljno prije nego što se realiziraju."

Politički analitičar sa Sveučilišta Virginije Larry Sabato kaže da su republikanci iskoristili svoju nacionalnu konvenciju krajem kolovoza u New Yorku da bi u javnosti pobudili sumnje u spremnost senatora Kerrya da bude predsjednik i vrhovni zapovjednik oružanih snaga.

"Republikanska je konvencija bila vrlo važna, jer je imala bolju strategiju od demokratske. Ta dva skupa dovela su predsjednika Busha u manju prednost. Hoće li se ta prednost održati sve do dana izbora, treba vidjeti."

Nedavne ankete također pokazuju da predsjednik Bush preuzima ili povećava vodstvo u nekoliko saveznih država, koje bi mogle biti presudne za ishod izbora. Politički stručnjaci kažu da dolazeće predsjedničke debate predstavljaju najbolju, a možda i posljednju priliku za senatora Kerry da promijeni tijek kampanje. Prva od tri debate održat će se u četvrtak na Floridi. Dvojica kandidata raspravljat će o vanjskoj politici. Stephen Hess, znanstvenik Instituta Brookings ovdje u Washingtonu, kaže da izborni stožeri oba kandidata s razlogom vjeruju da bi debate mogle predstavljati prekretnicu u predizbornoj kampanji.

"Sve debate su važne, jer većina birača kampanjama posvećuje tek nekoliko minuta televizije. Samo na debatama će sjesti i pratiti što govore dvojica kandidata punih sat i pol."

Televizijske debate igrale su važnu ulogu u nekoliko prethodnih izbora, počevši s prvom debatom koju je prenosila televizija, onom između Johna Kennedya i Richarda Nixona 1960.

XS
SM
MD
LG