Linkovi

Vjera u Sudanu (30/9/04) - 2004-09-29


Sudanska vlada nastavlja nametati mnoga ograničenja na prakticiranje vjere za ne-muslimane, te za muslimane iz plemena ili sekti koje nisu povezane s vladajućom Nacionalnom kongresnom strankom. U najnovijem izvještaju američkog Državnog tajništva o vjerskim slobodama, Sudan je jedna od osam zemalja za koje se kaže da provode ili toleriraju blatantna kršenja vjerskih sloboda. John Hanford je američki veleposlanik za vjerske slobode u svijetu.

"U Sudanu, vlada i dalje pokušava nametnuti šarijatsko pravo ne-muslimanima u nekim dijelovima zemlje. Ne-muslimani su također izloženi diskriminaciji i ograničenjima na prakticiranje svoje vjere," kazao je predsjednik Bush.

Aktualna vlada u Sudanu došla je na vlast vojnim udarom 1989, s ciljem potpune islamizacije zemlje. Islam se tretira kao državna vjera, koja služi kao osnova za sudanske zakone, institucije i politiku.

Prema Izvještaju o vjerskim slobodama u svijetu, nadležni ministar u sudanskoj vladi uskraćuje građevinske dozvole većini ne-muslimanskih vjerskih skupina. Posljednja takva dozvola izdana je tijekom sedamdesetih godina. Mnogi ne-muslimani u Sudanu kažu da se prema njima postupa kao prema građanima drugog reda, te da su izloženi diskriminaciji u zapošljavanju u vladi, te u sklapanju ugovora s vladom. Prema američkom Državnom tajništvu, postoje i izvješća da su pojedinci preobraćeni na muslimansku vjeru kako bi dobili poslove i pristup socijalnim uslugama, do kojih se uglavnom može doći samo kroz muslimanske dobrotvorne organizacije.

Vjerska sloboda je univerzalna vrijednost. Predsjednik George Walker Bush izjavio je da je vjerska sloboda prva sloboda ljudske duše. Sjedinjene Države će se i dalje zalagati za tu slobodu kako u Sudanu, tako i u drugim dijelovima svijeta.

XS
SM
MD
LG