Linkovi

Gospodarski rast u drugom tromjesečju veći od očekivanog (30/9/04) - 2004-09-29


Prema najnovijim podacima američkog Ministarstva trgovine, gospodarstvo je u drugom tromjesečju raslo po većoj stopi negoli se očekivalo. Ukupni bruto nacionalni proizvod povećao se za 3,3 posto, međutim to je još uvijek manje negoli je iznosio u prvom kvartalu ove godine.

"Visoke cijene nafte će vjerojatno znatno usporiti gospodarski rast u Sjedinjenim Državama, međutim, neće skrenuti ekonomiju s puta oporavka, ukoliko ne dođe do novog i drastičnog povećanja cijena ovog energenta" - to je izjavio član Upravnog odbora američke Središnje banke Thomas Hoeing, rekavši kako će posljednji val poskupljenja nafte na svjetskom tržištu imati tek blaži utjecaj na sveukupno američko gospodarstvo. Do ove izjave dolazi nakon što je u New Yorku zabilježena rekordna cijena nafte od 50 dolara i 47 centi po barelu.

***

Prošli tjedan je za 4,9 posto povećan broj novih prijava za stambene hipotekarske zajmove i to za kupovinu novih kuća i stanova, kao i za ponovno kreditiranje uz povoljnije uvjete postojećih. Kamatna stopa na tridesetogodišnji hipotekarski zajam nalazi se na najnižoj razini u posljednjih šest mjeseci. Podatke je objavila Udruga bankara za hipotekarske zajmove, a prema njima, također je zabilježen i veći broj prodaje kuća i stanova u istom tjednu.

XS
SM
MD
LG