Linkovi

Koje će biti glavne teme dolazećih predsjedničkih debata? (28/9/04) - 2004-09-28


O dolazećoj prvoj predsjedničkoj debati između predsjednika Busha i demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerrya razgovarali smo s dvojicom političkih stručnjaka – Davidom Keenom, predsjedateljem Američke konzervativne unije i Willom Marshallom, predsjednikom Instituta za progresivnu politiku.

Nešto više od mjesec dana prije izbora, birače zaokuplja niz pitanja – situacija u Iraku, rat protiv terorizma, nezaposlenost i izdvajanja za socijalne programe. No, prema mišljenju Willa Marshalla, dva su im pitanja posebno važna.

"Rat u Iraku i rat protiv terorizma na neki su način zasjenili sva domaća pitanja. Ne čujemo da se mnogo govori o nesigurnosti radnih mjesta, o fiskalnoj krizi u Washingtonu, o problemima u zdravstvu i sve većem siromaštvu. Sva ta pitanja pala su u sjenu zbog neprekidnog koncentriranja oba kandidata na Irak i pitanja sigurnosti," rekao je.

David Keene slaže se da su upravo ova pitanja glasačima posebno važna, no dodaje da je to dijelom i zato jer se gospodarska situacija popravlja. On smatra da glasače zanima – koji će se kandidat u sljedeće četiri godine moći bolje nositi s događajima u opasnom svijetu u kojem žive. Will Marshall ističe da je predsjednik Bush na ovim izborima "sve stavio na jednu kartu".

"Između ostaloga, o domaćim pitanjima ne govorimo, jer predsjednik, iskreno govoreći, nema nikakav plan za rješavanje domaćih pitanja… George Bush vodi kampanju kojoj je cilj potkopati povjerenje javnosti u Johna Kerrya i demokrate na planu nacionalne sigurnosti. Ne mislim da su ekonomske brige potpuno izblijedile, već da je predsjednik cijelu svoju kampanju utemeljio na pitanju – koga želite na čelu države u ovim teškim vremenima," kaže naš sugovornik.

Will Marshall smatra da bi senator Kerry trebao izbore pretvoriti u referendum o svim, uključujući i domaćim pitanjima, jer mnogi Amerikanci brinu o stanju gospodarstva i strahuju da Bijela kuća tome ne poklanja dovoljno pažnje. Sa svoje strane, David Keene ističe da senator Kerry u ovom trenutku postupa upravo suprotno.

"Kerry zapravo sužava debatu i koncentrira se na Irak, više nego na domaće teme. No, svaki izbori, na kojima se aktualni predsjednik natječe za još jedan mandat, također su referendum o njegovom prethodnom mandatu, o svemu što je učinio i što namjerava učiniti. Većina glasača vodit će se u svojem izboru ratom protiv terorizma, dok će drugima za izbor kandidata biti najvažnije gospodarstvo," smatra on.

Bilo kako bilo, David Keene iz Američke konzervativne unije vjeruje da će izbori biti vrlo tijesni i da će ovisiti o tome koliko glasači za svaku stranu budu motivirani da iziđu na birališta.

XS
SM
MD
LG