Linkovi

Kraj Zemlje danas prolazi ogromni asteroid Toutatis (29/9/04) - 2004-09-28


Danas pored Zemlje treba proći najveći asteroid koji je prošao pored našeg planeta otkako je znanost u stanju pratiti kretanje tih svemirskih tijela. Asteroid, nazvan Toutatis, neće udariti u Zemlju, unatoč spekulacijama o dolazećem "sudnjem danu", koje već mjesecima kruže Internetom.

Toutatis će dana proći pored nas na udaljenosti od milijun milja, odnosno, četiri puta dalje od nas nego što se nalazi Mjesec. Znanstvenici kažu da tako veliki asteroid neće doći u našu blizinu u sljedećih stotinu godina. Stručnjaci NASA-e prate Toutatis više od deset godina. Iako se njegova orbita mijenja sa svakom četverogodišnjom rotacijom oko Sunca, ipak mogu donekle precizno predvidjeti njegovo kretanje. Toutatis neće biti vidljiv golim okom, no iskusni vlasnici teleskopa na južnoj hemisferi moći će promatrati njegov prolazak.

Kasnije će se u listopadu veliki asteroid naći u mnogo povoljnijem položaju za promatranje sjeverno od ekvatora. Asteroid Toutatis otkriven je 1989. Dug je preko četiri i pol kilometra i širok oko dva i pol kilometra, što znači da bi njegov mogući udar u Zemlju imao katastrofalne posljedice.

XS
SM
MD
LG