Linkovi

U opticaj puštena nova novčanica od 50 dolara (29/9/04) - 2004-09-28


Američka vlada pustila je u opticaj novu novčanicu od 50 dolara. Kako bi se otežalo njeno krivotvorenje, nova novčanica je u boji.

Na prednjoj strani novčanice i dalje se nalazi slika predsjednika Ulyssesa S. Granta, generala u građanskom ratu, a na stražnjoj strani još uvijek je slika Capitola. No, crnoj tinti na prednjoj i zelenoj na stražnjoj strani novčanice dodane su nove bolje.

Ured za tiskanje novca tiskao je 140 milijuna novih novčanica od 50 dolara. Većina njih upućena je u Središnju banku. Dužnosnici kažu da će se nova novčanica uvoditi u opticaj postupno, jer je stara novčanica od 50 dolara još uvijek prilično sigurna pred krivotvoriteljima, te će se nastaviti koristiti.

Nove sigurnosne karakteristike nove novčanice uključuju nit koja blista žutom bojom kada je izložena ultraljubičastom svjetlu, tintu koja mijenja boju od bakrene u zelenu pod određenim kutom, vodene žigove koji se vide kada se novčanica drži prema svjetlu, i mikrotisak koji je teško replicirati. Stare novčanice od 50 dolara i dalje će se koristiti sve dok se ne istroše. Novčanica od 20 dolara, koja se najčešće krivotvori, prva je koja je dobila dodatnu boju – ružičastu, plavu i žutu, a puštena je u opticaj prošle jeseni.

Vlada je pokrenula intenzivnu kampanju upoznavanja bankovnih službenika i drugih koji često barataju novcem u svojem poslu s načinima za prepoznavanje krivotvorenih novčanica.

XS
SM
MD
LG