Linkovi

Bush i Allawi (29/9/04) - 2004-09-28


Od zaživljavanja suverenog Iraka prošla su tri mjeseca. Međutim, preostali elementi režima Saddama Husseina i strani teroristi koriste samoubilačke bombaške napade, odrubljivanje glave i druga strašna djela kako bi pokušali blokirati napredak. "Zgroženi smo zbog ovih zvjerstava, ali nećemo dozvoliti da nas se zastrašuje," rekao je predsjednik George Bush.

"Irački narod iskazuje veliku hrabrost i veliku odlučnost. Dok teroristi napadaju iračke snage sigurnosti, hrabri Iračani ipak se dragovoljno javljaju da bi služili svojoj zemlji. Dok ubojice nastavljaju s pokušajima atentata na vladine dužnosnike, irački čelnici ne dozvoljavaju da ih se zastraši, a velika većina Iračana ostaje predana demokraciji," kazao je predsjednik Bush.

Irački premijer Iyad Allawi izjavio je da teroristi predobro shvaćaju da će uspjeh u Iraku biti ogroman udarac terorizmu diljem svijeta.

"Sučeljeni smo s koncentriranom kampanjom terorista i neprijatelja svih vrijednosti koje su nam važne. Cilj te kampanje je poljuljati našu odlučnost i onemogućiti Irak i Iračane da steknu slobodu i demokraciju o kojoj smo sanjali više od trideset godina.

Premijer Allawi je dodao da će se nacionalni izbori, unatoč teroristima, održati u siječnju.

"Irački izbori možda neće biti savršeni. Možda neće biti ni najbolji izbori koji su ikada održani u Iraku. Sigurno će poslužiti kao izgovor za novo nasilje onima koji preziru i ocrnjuju slobodu, kao što je bio slučaj s prvim izborima u Sierra Leoneu, Južnoj Africi i Indoneziji. No, ti izbori će se održati i bit će pravedni," kazao je.

"Pred Irakom su i dobri i teški dani. No, svaki dan naša odlučnost mora ostati postojana," rekao je predsjednik Bush, dodajući: "Irak, Amerika i naša koalicija ostat će čvrsti i Irak će biti slobodan."

XS
SM
MD
LG