Linkovi

Obilježena 110. godišnjica Hrvatske bratske zajednice (27/9/04) - 2004-09-27


Bila je to lijepa i dostojanstvena svecanost kojoj su nazocili visoki crkveni i svjetovni gosti, doslo je na stotine Amerikanaca hrvatskog podrijetla, dosli su cak Hrvati iz Kanade. 110 godina jedne institucije ni za europske pojmove nije malo, a kamoli za americke:

"Dosao sam ovamo da dam podrsku Hrvatskoj bratskoj zajednice, a isto tako da budem znak veze izmedju Katolicke crkve u Hrvatskoj i Hrvatske bratske zajednice…"

Nadbiskup zagrebacki, kardinal Josip Bozanic, vodio je euharistijsku misu u pistburskoj katedrali Svetog Pavla, zajedno s domacim biskupom Donaldom Wuerlom, koji je u ime svoje biskupije darovao zagrebacku katedralu s 25 tisuca dolara. Kardinal Bozanic je biskupu Wuerlu, pak, podario medaljon s likom Alojzija Stepinca.

Sredisnji domacin bio je, naravno, Bernard Luketich, prvi covjek Hrvatske bratske zajednice, koji nije ni pokusao skriti zadovoljstvo sto se ovaj veliki skup odvijao po planu. Na upit, ima li dovoljno mladih u staroj zajednici, gospodin Luketich odgovara – optimisticki:

"Ima, i to su sposobni i inteligentni mladi ljudi koji znaju sto cine i nasa je buducnost – odlicna!"

Iz Zagreba su, osim crkvenih dosli i visoki svjetovni gosti: premijer Ivo Sanader i sef diplomacije Miomir Zuzul. Sto to zeli hrvatski premijer poruciti americkim Hrvatima:

"Hrvatski je narod jedan i svi skupa moramo raditi na dobrobit Hrvata. Nasa Vlada ce uciniti sve da ostvari takve uvjete da se svi u Hrvatskoj osjecaju dobro – uz vladavinu prava, postivanje zakona slobodnog trzista, postivanja ljudskih prava te politicku i makroekonomsku stabilnost – dakle svih onih elemenata koji se mogu naci u razvijenim zemljama Zapada."

Pittsburgh je i ove godine potvrdio stara i otvorio nova prijateljstva. Uvezao je ljude, kontinente, crkve i gradove…110-ta obljetnica u Americi doista je bila lijepa obljetnica.

XS
SM
MD
LG