Linkovi

Bush o Iraku (27/9/04) - 2004-09-27


Na sjednici Glavne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku bio je zastupljen i suvereni Irak. Irački prijelazni premijer Iyad Allawi izjavio je da, unatoč pobuni u njegovoj zemlji, demokracija počinje zaživljavati.

"Pobjeđujemo teroriste. Najaf, Samarra, Mosul i Basra su živi primjeri znatnog napretka koji je ostvaren .... A sve to zahvaljujući odlučnosti iračkog naroda i činjenici da vide svjetlo na kraju tunela. Pobijedit će demokracija. Pobijedit će vladavina zakona. Pobijedit će pitanja i kultura građanskih prava," izjavio je gospodin Allawi.

Demokratski Irak ima bezobzirne neprijatelje, jer teroristi znaju koliko je toga na kocki u toj zemlji, kazao je predsjednik George Bush. Oni znaju da će slobodni Irak u srcu Srednjeg istoka predstavljati smrtonosni udarac njihovim ambicijama u toj regiji.

"Zato je danas jedna teroristička skupina povezana s al-Qaidom među glavnim skupinama koje ubijaju nedužne u Iraku. Ona provodi kampanju bombaških napada na civile i ubija vezane ljude odrubljivanjem glave. Koalicijske snage koje sada služe u Iraku suprotstavljaju se teroristima i stranim borcima, tako da se miroljubive zemlje diljem svijeta ne bi morale nikada s njima suočiti unutar vlastitih granica," kazao je predsjednik.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama stoji uz rastuće iračke snage sigurnosti. NATO savez osigurava obuku za sigurnosno osoblje. Više od trideset zemalja sudjeluje sa sredstvima i ljudstvom u obnovi iračke infrastrukture, a Iračani se spremaju za izbore u siječnju.

Predsjednik Bush je kazao: "Možemo očekivati eskalaciju terorističkih napada. No," dodao je, "na teškoće ne treba odgovoriti povlačenjem, već pobjedom."

XS
SM
MD
LG