Linkovi

Ništa od objavljivanja novootkrivene Hemingwayeve pripovjetke (28/9/04) - 2004-09-27


Nedavno otkrivena pripovjetka, koju je Ernest Hemingway napisao u mladosti, neće biti objavljena – priopćio je vlasnik rukopisa Donald Stewart. Od objavljivanja se odustalo zato što to nisu odobrila organizacija koja upravlja njegovom ostavštinom.

Oni koji su vidjeli Hemingwayev rukopis kažu da se ne radi o nekom remek-djelu, već o tipičnom radu, kakve je pisao kao mladi pisac dvadesetih godina u Parizu. Ton dugo zagubljene pripovjetke je lepršav i satiričan. Glavni lik je utjelovljenje kasnijeg Hemingwayevog macho-heroja. Nakon što na koridi u Pamploni ubije bika golim rukama, i sam ostaje bez dijela utrobe. Sličnu fascinaciju krvlju i koridom Hemigway je kasnije iskazao u svojem remek-djelu "Sunce se ponovno rađa".

Vlasnik novootkrivene pripovjetke, 72-godišnji novinar, koji je svojedobno pisao za časopise "New Yorker" i "Playboy" godinama je bio u posjedu Hemingwayevog rukopisa, a da toga uopće nije bio svjestan. Nedavno je tekst otkrio u jednom pismu koji je Hemingway napisao njegovom ocu Donaldu Ogdenu Stewartu, koji je umro 1980. Stewart stariji poslužio je kao inspiracija za nekoliko Hemingwayevih likova, među kojima je i Bill Gorton iz romana "Sunce se ponovno rađa". Većina drugih Hemingwayevih ranih radova nestala je, kada mu je početkom dvadesetih godina ukraden kovčeg.

XS
SM
MD
LG