Linkovi

Rezolucija Međunarodne agencije Ujedinjenih naroda za atomsku energiju i odgovor Irana (26/9/04) - 2004-09-26


Međunarodna agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju jednoglasno je usvojila rezoluciju u kojoj se poziva Iran da "odmah obustavi sve aktivnosti vezane uz obogaćivanje urana." Obogaćeni uran je ključna komponenta u proizvodnji nuklearnog oružja. Sjedinjene Države i druge zemlje vjeruju da Iran potajno razvija nuklearno oružje pod izgovorom da mu nuklearna energija treba za potrebe elektroopskrbe.

U rezoluciji Međunarodne agencije za atomsku energiju od Teherana se traži da "poduzme sve potrebne korake koji su u njegovoj moći kako bi razjasnio neriješena pitanja…uključujući i izvor i uzroke kontaminacije obogaćenim uranom" koja je već pronađena u Iranu. U rezoluciji se također kaže da će Agencija ponovno preispitati pitanje iranskog nuklearnog programa u studenom, te da će tada odlučiti treba li poduzeti daljnje korake. Američki ministar energetike Spencer Abraham izjavio je da ta rezolucija pomaže privući pažnju javnosti na prijetnju koju predstavlja Iran:

"Mislim da je upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju vrlo jasno poručio Iranu da mora obustaviti svoja nastojanja da proizvede nuklearno oružje, da mora odgovoriti na pitanja koja je odbor postavio i da mora obustaviti obogaćivanje urana. ..Vrlo smo zadovoljni ovim konsenzusom…. i trebali smo svi očekivati od Irana da ispuni svoje obveze i u potpunosti surađuje s Agencijom."

Europska unija i Rusija pridružile su se Sjedinjenim Državama u zahtjevu da Iran provede rezoluciju. Libija je odustala od vlastitog tajnog programa za razvoj nuklearnog oružja u prosincu 2003, te također poziva Iran na suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. "Iranci trebaju ispuniti svoje obveze zbog sporazuma s Agencijom," izjavio je zamjenik libijskog premijera Matouq Matouq, dodajući: "Nadamo se da će se Iran povesti za primjerom Libije i ispuniti svoje obveze prema Agenciji."

Čini se da Iran to ipak neće učiniti. Iranski ministar za obavještajne djelatnosti Ali Yunesi, nazvao je rezoluciju "nezakonitom" i rekao da će "Iran ignorirati uvjete iz rezolucije". Iranski dopredsjednik Reza Aghazadeh izjavio je da će "Iran nastaviti sa svojim nuklearnim aktivnostima bez ikakvog prekida".

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da će, ukoliko se Iran nastavi oglušivati o zahtjeve Međunarodne agencije za atomsku energiju, to pitanje biti predano Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda s ciljem mogućeg uvođenja sankcija protiv Irana.

XS
SM
MD
LG