Linkovi

Jean-Daniel Ruch: Hrvatska s den Haagom još uvijek surađuje samo 'pod pritiskom' (26/9/04) - 2004-09-26


Pitanje suradnje Zagreba i Haaga ponovno se, iako još uvijek diskretno, otvara u Bruxellesu.

Igrom slučaja točka "Razno" postala je glavnom na nedavnom redovnom sastanku specijalista iz EU i država članica za pitanja zapadnog Balkana, ili COWEB-u i to radi Slovenije i napuhane priče o navodnom nasilju hrvatske policije nad skupinom slovenskih političara – sudionika predizborne kampanje.

Na dnevnom je redu glavna točka ipak bila gostovanje Jean–Daniel Rucha, političkog savjetnika glavne tužiteljice haaškog Tribunala za ratne zločine Carle del Ponte.

Ruchov je istup, vele dipomatski izvori iz Ministarskog vijeća Unije, imao dosta veze sa akcijama hrvatske policije koje su se, gotovo u isto vrijeme kad i COWEB-ov skup, provodile u Hrvatskoj. Policija u Hrvatskoj pretraživala je stanove i ispitivala članove Gotovinine jatačke mreže.

Politički savjetnik glavne tužiteljice se pak tužio na manjkavu suradnju svih zemalja u regiji. Iako Hrvatska nije na vrhu liste grešnika, Tužiteljstvu – kazao je Ruech – smeta što Zagreb još uvijek surađuje "pod pritiskom", uključujući i prosljeđivanje zadnjeg seta dokumenata.

Opis tužiteljičinog političkog savjetnika suprotan je od slike kakvu hrvatske vlasti pružaju javnosti i po kojoj suradnja teče glatko i bez problema.

Akcija policije u Hrvatskoj izravno je vezana uz pojačavanje pritisaka na Zagreb kome EU zasigurno neće prijeći preko generala–bjegunca.

Iako priprema Komisijinog viđenja načina potpore hrvatskom reformiranju ili pretpristupne strategije teče po planu i dokument će biti objavljen 6. listopada, izrada drugog dokumenta, mandata za pregovore, još nije ni počela. A ne radi se samo o običnom prepisivanja mandata iz ranijeg kruga pregovora – k tome, usvajanje pregovaračke platforme zahtijeva višemjesečnu proceduru što upućuje da se u krajnjem slučaju možđe dogoditi kasnije otvaranje pregovora.

Za sada se barata ranim proljećem iduće godine.

Uz osvježena upozorenja da pitanje suradnje Zagreba s Haagom za Uniju i njezine članice nije zatvoreno Hrvatska se suočava s novim stresnim razdobljem. U slučaju da ovoga puta uzmanjka ona presudna tužiteljičina pozitivna ocjena kakva je otvorila put Komisijinom iznenađujuće povoljnom avisu, svi se integracijski planovi mogu ponovno nasukati na pitanju pune, bezuvjetne suradnje s kaznenim sudom.

XS
SM
MD
LG