Linkovi

Bush: 'Irak na pravom putu da održi izbore ne kasnije od siječnja' (25/9/04) - 2004-09-25


Pod pritiskom da brani svoju politiku u Iraku, predsjednik Bush je izjavio da je ova ratom razorena zemlja na pravom putu da održi izbore "ne kasnije od siječnja". U svom redovitom subotnjem obraćanju Amerikancima putem radija, američki predsjednik uzvratio je na napade demokrata i nekih republikanaca da se situacija u Iraku rapidno pogoršava. Po riječima predsjednika Busha, ta zemlja čini postojan napredak po njegovom tzv. 'planu u pet koraka'.

Istovremeno obećao je podršku svoje administracije vladi premijera Iyada Alawija. Predsjednik je priznao da se obnova odvija sporim tempom i obećao da će Sjedinjene Države potrošiti tijekom nekoliko sljedećih mjeseci više od devet milijardi dolara na obnovu škola, bolnica, mostova i modernizaciju iračkog električnog i komunikacijskog sustava.

U odgovoru demokrata na predsjednikovu poruku, predsjedateljica manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi nazvala je rat u Iraku "grotesknom pogreškom" koja nije učinila Sjedinjene Države sigurnijom zemljom. Po njenim riječima, izbor predsjednika Busha da zbaci s vlasti Saddama Husseina, oduzeo je ključne resurse u širem ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG