Linkovi

Pred drugu godišnjicu snajperskih napada u Washingtonu, Malvo pristao priznati krivicu (25/9/04) - 2004-09-25


Približava se druga godišnjica vala snajperskih napada u Washingtonu i okolici, kada su dvojica muškaraca, jedan od njih maloljetnik, terorizirali glavni grad Sjedinjenih Država, ubivši osam osoba.

Dnevnik Washington Post piše da je jedan od snajperista - Lee Boyd Malvo, koji je u vrijeme napada bio maloljetnik – pristao na priznanje krivice, za što će mu zauzvrat biti izrečena druga kazna doživotnog zatvora. Cilj njegovih branitelja bio je jasan – izbjeći smrtnu kaznu.

Malvoa se tuži u nekoliko jurisdikcija, od kojih neke imaju strože, a neke blaže zakone kada se radi o maloljetnim počiniteljima zločina. Tužitelj u okrugu Prince William u Virginiji izjavio je da će pričekati s pokretanjem procesa dok se Vrhovni sud Sjedinjenih Država ne izjasni o ustavnosti izricanja smrtne kazne maloljetnicima.

******

Bostonski Christian Science Monitor objavljuje članak Jamesa McWilliamsa, povjesničara iz Teksasa koji proučava način na koji su se Amerikanci hranili nekad i danas. Naravno – središnja tema članka je odgovoriti na pitanje zbog čega je Ameriku zadesila pošast grotesknog debljanja, te kako zaustaviti ovaj trend.

McWilliamsov savjet je prilično jednostavan – Amerikanci bi trebali što više vremena provesti u vrtu, uzgajajući povrće, koje bi potom – poput stanovnika Sredozemlja – trebali pripremiti s maslinovim uljem i češnjakom. Znači, kombinacija korisne tjelesne aktivnosti udružena s dostignućima “slow food” pokreta koji promovira kuhanu, tradicionalnu “sporu” hranu, a kloni se takozvane “brze”.

XS
SM
MD
LG