Linkovi

Njuškom protiv raka (24/9/04) - 2004-09-24


Vaš kućni ljubimac mogao bi vas zaštiti od raka! Britanski su znanstvenici, naime, uspjeli dresirati pse da njuhom otkriju rak mokraćnog mjehura.

Znanstvenici se nadaju da će psi pomoći u analizi i identifikaciji karakterističnih kemijskih mirisa u mokraći, što će omogućiti liječnicima da pri dijagnosticiranju raka mokraćnog mjehura izbjegnu kompliciranije i neugodnije testove. Voditeljica studije Carolyn Willis iz britanske bolnice Amersham kaže da je inspiraciju našla u pričama o ljudima čiji su psi neprestano njušili njihove madeže, koji su se zatim pokazali kanceroznim.

Znanstvenici su dresirali šest pasa različitih dobi i pasmina za otkrivanje raka. Kasnije su psi prošli kroz niz testova sa 36 uzoraka mokraće pacijenata oboljelih od raka mokraćnog mjehura i 108 kontrolnih uzoraka. Svaki pas prošao je kroz devet testova sa sedam uzorka. U testovima se od pasa tražilo da legnu uz uzorak mokraće osobe oboljele od raka. Psi su točno otkrivali rak u 41 posto slučajeva, što je, kažu znanstvenci, znatno bolje od nasumične detekcije, koja je za te testove iznosila 14 posto.

Stručnjaci priznaju da je postotak otkrivanja još uvijek prenizak da bi se psi mogli koristiti za dijagnosticiranje raka, no ukoliko uspiju identificirati kemijske spojeve iz stanica raka, na koje psi reagiraju, ovakav bi način otkrivanja raka mogao postati efikasniji. Rak mokraćnog mjehura je po učestalosti deveti po redu oblik raka. Svake godine od njega oboli 330.000 ljudi diljem svijeta, od čega ih više od 130.000 umire od te bolesti.

XS
SM
MD
LG