Linkovi

Muslimani iz Michigana - umjereno lice islama (25/9/04) - 2004-09-24


Neki stručnjaci za religiju tvrde da se u islamskoj zajednici odvija sukob između “umjerene” i “radikalne” struje – između onih koji tvrde da bi ova vjera trebala biti otvorenija prema novom te onih koji se pribojavaju da će je to, novo, udaljiti od “ispravnog vjerskog nauka”.

O ovom se pitanju živo debatira i u Sjedinjenim Državama. Novinar Glasa Amerike Quinn Klinefelter otišao je u Dearborn, u Michiganu, koji je dom najvećoj muslimanskoj zajednici u Sjedinjenim Državama.

Predsjednik George Bush često na predizbornim skupovima govori o američkim naporima da na Srednjem istoku demokracija uhvati korijena. "Slobodni i mirni Irak, slobodni i mirni Afganistan, bit će snažni simboli u dijelu svijeta koji je žedan slobode. Slobodne nacije ne izvoze terorizam" - rekao je na nedavnom izbornom skupu predsjednik Bush.

No, ankete pokazuju da mnogi Amerikanci vjeruju da su islamske zemlje izvoznici terora, te da postoji izravna veza između islama i terorističkog nasilja. Evo što o tome misli stanovnik Dearborna, Imad Hamad, čelnik jedne muslimanske organizacije koja se bori protiv vjerske diskriminacije.

"Nacionalna tragedija koja se dogodila 11. rujna zaista je ukaljala ime islama; to je pošlo za rukom nekolicini terorista, koji su počinili to grozno djelo. Muslimanska zajednica u Americi morala je na to odgovoriti – većom otvorenošću, nastojanjima da se predstavi pravo lice islama. Cilj nam je bio da se jedna vjera ne prosuđuje na temelju djela nekoliko ekstremista…"

Direktor Američko-Muslimanskog centra u Dearbornu, imam Muhamed Mardini, odlučio je dopustiti ženama u njegovoj zajednici da se u javnosti pojavljuju gologlave, bez tradicionalne marame. Također, ženama je dopušteno da u džamiju ulaze na vrata koja su do nedavno bila rezervirana samo za muškarce.

Imam Mardini priznaje da je konzervativnijim članovima njegove zajednice teško prihvatiti ove promjene. Konzervativniji muslimani u Dearbornu također tvrde da je američki rat protiv terorizma i angažman u Iraku zapravo “pokušaj Amerike da se obračuna s cijelim islamskim svijetom.” Imam Mardini to komentira ovim riječima: "Mnogi od tih ljudi ne razumiju kako funkcionira američki sistem. Oni misle da je to upravljeno protiv njih osobno. No, ja im kažem da smo svi mi ovdje u Americi u istom čamcu – bilo da smo došli u Ameriku jučer, ili prije dvadeset ili prije150 godina. I ja im uvijek kažem – sloboda ima svoju cijenu, koja se mora platiiti."

Abdul Latif Berry, kojeg u Dearbornu smatraju čelnim imamom, smatra da će moderniji, tolerantniji islam biti moguć tek kada se muslimani na Srednjem istoku upoznaju s dometima tolerantne, otvorene i demokratske Amerike. No, on tvrdi da je tome prepreka - američka vanjska politika, koju na Srednjem istoku mnogi ne smatraju pravednom. Što se tiče uklanjanja mrlje koju su islamu u Americi nanijeli teroristi, imami iz Dearborna najavljuju da će u svojim zajednicama promicati što je moguće veću otvorenost.

XS
SM
MD
LG