Linkovi

Šest tjedana prije izbora, George Bush sve popularniji među ženama (23/9/04) - 2004-09-23


Na naslovnicama, uz Irak, prevladavaju naravno, predizborne teme. "Christian Science Monitor" pokušava odgovoriti na pitanje "Zašto George Bush dobiva sve veću podršku među ženama?" Kako piše bostonski dnevnik, neke ankete pokazuju da je predsjednik Bush među ženama popularniji od senatora Kerrya. Ukoliko se taj trend održi, piše "Monitor", predsjednik će gotovo sigurno osvojiti još jedan mandat.

Žene tradicionalno u većem broju glasaju za demokrate, jer su im bliži njihovi stavovi o društvenim pitanjima, kao što su zdravstvo i obrazovanje. No, predsjednik Bush, piše bostonski dnevnik, zbog svojeg naglašavanja rata protiv terorizma, uživa podršku sve veće skupine tzv. "mama koje brine sigurnost", a koje žele vidjeti u Bijeloj kući "macho" predsjednika.

"Los Angeles Times" jutros javlja da, unatoč nacionalnim trendovima i republikanskom guverneru Arnoldu Schwarzeneggeru, većina stanovnika Kalifornije podržava Johna Kerrya, a ne predsjednika Busha. Kalifornija u pravilu glasa za demokratske kandidate, a najnovija "Timesova" anketa pokazuje da će i ovaj put najvjerojatnije biti tako, zbog čega su oba kandidata tu najmnogoljudniju američku državu gotovo potpuno zanemarila u svojim kampanjama.

A iz "Washington Posta" izdvajamo vijest da su anti-terorističke mjere prošle godine znatno usporile izdavanje dozvola za trajni boravak u Sjedinjenim Državama, poznatih “zelenih karti". Samo u području Washingtona, broj izdanih dozvola pao je za 22 posto. Između ostaloga, vlasti su uvele dodatne provjere kandidata za "green card", pa stoga ne uspijevaju ispuniti svojedobno predsjednikovo obećanje da će sve molbe biti riješene za šest mjeseci.

XS
SM
MD
LG