Linkovi

Sanader: 'Ne smijemo popustiti u globalnoj borbi protiv terorizma' (23/9/04) - 2004-09-23


Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda sinoć se obratio hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je u svojem govoru naglasio opasnosti od terorizma i oružja za masovno uništavanje, te se osvrnuo na nastojanja Hrvatske da uđe u Europsku uniju.

"Ne smijemo popustiti u globalnoj borbi protiv terorizma i oružja za masovno uništavanje... Ujedinjeni narodi trebali bi igrati odlučujuću ulogu u svjetskoj stabilnosti i sigurnosti" - rekao je premijer Ivo Sanader.

Naglašavajući da terorizam i oružje za masovno uništavanje danas predstavljaju najveću prijetnju svijetu, premijer Sanader se založio za međunarodnu suradnju u rješavanju ovih problema. Obrazlažući hrvatsku kandidaturu za nestalno mjesto u Vijeću sigurnosti, čije je proširenje podržao, hrvatski je premijer podsjetio da Hrvatska već sudjeluje u sedam mirovnih misija Ujedinjenih naroda, te da je spremna proširiti svoj angažman na tom planu.

Hrvatska spremna poslužiti kao model drugim zemljama jugoistoka Europe, podupirući i pomažući njihove euro-atlantske integracije. Mogućnost ulaska u Europsku uniju pokazala se kao najbolja inicijativa zemljama regija u provođenju sveobuhvatnih političkih, ekonomskih, institucionalnih i demokratskih reformi - kazao je premijer Sanader, dodajući da dobri bilateralni odnosi, regionalna suradnja i konstruktivni multilateralizam ostaju temelji hrvatske vanjske politike.

Šef hrvatske vlade također je izrazio uvjerenje da će Hrvatska na vrijeme i u potpunosti ispuniti sve kriterije za ulazak u Europsku uniju, dodajući da su rad i reforme najbolja investicija za budućnost Hrvatske.

XS
SM
MD
LG