Linkovi

CBS kažnjen zbog 'kvara na garderobi' Janet Jackson (23/9/04) - 2004-09-23


Televizijska mreža CBS novčano je kažnjena od strane Savezne komisije za telekomunikacije, zbog incidenta za vrijeme nastupa pop-pjevačice Janet Jackson, u poluvremenu Superbowla, finala profesionalne lige američkog nogometa, početkom veljače.

Kazna iznosi 550 tisuća dolara, i podijeljena je na 20 televizijskih postaja koje su u vlasništvu CBS-a. Riječ je o najvišoj novčanoj kazni izrečene nekoj televizijskoj mreži. Savezna komisija za telekomunikacije do sada je najviše novčane kazne izricala radio mrežama.

Zbog čega je kažnjen CBS, odnosno medijski konglomerat Viacom, čija je podružnica MTV organizirala glazbeni nastup u poluvremenu Superbowla?

Tijekom nastupa Janet Jackson i Justina Timberlakea došlo je do "wardrobe malfunction - kvara na garderobi" - kako su se opravdavali protagonisti i organizatori. Justin Timberlake je naime "u žaru nastupa" strgao dio odjeće Jenet Jackson, nakon čega se, na nekoliko sekundi, vidjela njezina desna dojka.

"Happeningu" - da li spontanom ili ne druga je priča - bilo je svjedokom oko 90 milijuna Amerikanaca. "U trenutku kada se nebrojene obitelji okupljaju oko televizora, kako bi uživale u jednom od najpopularnijih nacionalnih događaja, bile su uvrijeđene na vrlo grub način - događajem koji više spada u jeftinu burlesku nego na športski teren" - ovako je "kiks" CBS-a opisao Michael Powell, predsjedatelj Savezne komisije za telekomunikacije.

Ovo je vladino tijelo neposredno nakon incidenta zaprimilo pola milijuna privatnih pritužbi, od strane građana.

Pet članova ovog tijela odlučilo je da ne kažnjavaju oko 200 lokalnih postaja CBS-a, koje su također prenosile Superbowl, ali nisu u vlasništvu Viacoma.

Uprava CBS-a priopćila je da je razočarana odlukom Savezne komisije za telekomunikacije. "Žao nam je što je došlo do incidenta, ispričali smo se gledateljima. Međutim, vjerujemo da ništa što se dogodilo za vrijeme Superbowla nije predstavljalo kršenje zakona" - navodi se u priopćenju mreže CBS.

XS
SM
MD
LG