Linkovi

Za zdrav život nikad nije prekasno (23/9/04) - 2004-09-23


Najnovija istraživanja pokazuju da umjerena tjelovježba i dobra prehrana mogu pomoći u izbjegavanju niza zdravstvenih problema vezanih uz starenje.

Na primjer, jedan od najboljih načina za spriječavanje Alzheimerove bolesti je, kako se čini, redovita šetnja. Dr. Jennifer Weuve s Fakulteta za javno zdravstvo pri Sveučilištu Harvard, kaže: "Ukoliko svaki tjedan posvetite šetnji samo dva do tri sada, to će vam pomoći za bolje pamćenje, lakše učenje i bolju koncentraciju." Nova istraživanja pokazuju da čak nije potrebno da šetnje budu posebno naporne da bi ljudi uživali u njihovim blagotvornim efektima. No, osobama starijim od 70 godina redovite šetnje mogu pomoći da očuvaju oštroumnost.

Drugo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u Časopisu Američke medicinske udruge, pokazuje da šetanje može pomoći i u spriječavanju staračke skleroze, pogotovo kod žena. I niz drugih nedavno provedenih istraživanja pokazuje da relativno jednostavne i jeftine promjene u stilu života mogu dramatično poboljšati zdravlje starijih osoba.

Jedno drugo istraživanje pokazalo je da starije osobe, koje se hrane zdravo, redovito vježbaju, umjereno piju alkohol i ne puše, mogu smanjiti opasnost da će umrijeti od bilo kojeg uzroka za oko polovinu. Desetogodišnje istraživanje, koje je obuhvatilo preko 1.500 osoba u 11 europskih zemalja, pokazalo je da takav zdravi stil života uključuje mediteranski način ishrane, bogat žitaricama, vođem i ribom; zatim oko 30 dana umjerene fizičke aktivnosti dnevno, dva do tri alkoholna pića dnevno i nepušenje. Uvođenje svakog od ovih elemenata dramatično je poboljšalo zdravlje osoba obuhvaćenih istraživanjem.

Sva ova istraživanja – kažu znanstvenici – nedvojbeno pokazuju da nikada nije prekasno da bi čovjek počeo živjeti zdravo, i da se svaka pozitivna promjena blagotvorno odražava na zdravlje, bez obzira na dob.

XS
SM
MD
LG