Linkovi

'Ako ne ide na Kosovu, neće ići nigdje' (22/9/04) - 2004-09-22


Pročitali smo dva članka – jedan o Kosovu, drugi o Catu Stevensu - poznatom pop-trubaduru iz sedamdesetih zbog kojeg je jučer zaustavljen avion na liniji London-Washington.

O situaciji na Kosovu piše bostonski "Christian Science Monitor". “Ako Amerikancima propadne projekt izgradnje državnih institucija na Kosovu, onda slični projekti u drugim zemljama zaista nemaju šanse” – navodi ovaj list riječi jednog Amerikanca koji radi u Prištini.

Prije pet godina, nakon što je NATO zaustavio jugoslavenski genocid nad Albancima, pro-američki su osjećaji na Kosovu bili vrlo snažni. Konačno, glavna ulica u Prištini preimenovana je u Bulevar Billa Clintona.

No, danas su Kosovari razočarani međunarodnom zajednicom – piše "Christian Science Monitor". Najviše ih smeta nejasan status Kosova, koje nije niti nezavisno, a niti dio Srbije i Crne Gore. Interni dokument Ujedinjenih naroda – koji svjetska organizacija još uvijek ne želi objaviti – navodno glavnu odgovornost prebacuje upravo na UN. Ujedinjeni su narodi prespori i preoprezni – u želji da se ne zamjere Beogradu, odnosno Rusiji i Kini koje Beograd podržavaju u Vijeću sigurnosti, uprava UN-a na Kosovu stalno odgađa donošenje ključnih odluka o statusu Kosova, piše "Christian Science Monitor".

Niz američkih listova objavio je vijest agencije Associated Press o skretanju zrakoplova na redovitoj liniji London-Washington, zbog sumnjivog putnika imenom Yusuf Islam, koji se nalazi na popisu sumnjivih osoba za koje postoji mogućnost da su povezane s teroristima.

Yusuf Islam je glavom i bradom Cat Stevens, britanski pop pjevač grčkog podrijetla koji je sredinom i krajem sedamdesetih imao niz hitova, nakon čega je prešao na islam i prestao se baviti glazbom.

Uglavnom, avion u kojem je bio Yusuf Islam morao je sletiti u Bangoru u saveznoj državi Maine, gdje je sumnjivi putnik iskrcan i nije mu bio dopušten ulazak u Sjedinjene Države. Razlog – opasnost po nacionalnu sigurnost Sjedijenih Država.

XS
SM
MD
LG