Linkovi

Bush: 'Bez obzira na teškoće, Amerika neće odustati' (22/9/04) - 2004-09-22


Prvog dana debate na 59. zasjedanju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, američki predsjednik George Bush i glavni tajnik UN-a Kofi Annan predstavili su vrlo oprečna stajališta. Američki je predsjednik vrlo odlučno branio američku intervenciju u Iraku, dok je gospodin Annan kritizirao – kako je rekao - "moćne zemlje koje ignoriraju međunarodno pravo".

Predsjednik Bush se nije ispričao za invaziju na Irak – koju je glavni tajnik Kofi Annan nedavno nazvao “ilegalnom”. Američki je predsjednik rekao da je akcija njegove zemlje “pomogla oslobađanju iračkog naroda od diktatora koji se odmetnuo od međunarodne zajednice.” Obračajući se sudionicima ovogodišnjeg zasjedanja Glavne skupštine UN-a, predsjednik Bush je rekao da Amerika – bez obzira na teškoće - neće odustati od svoje politike:

"Možemo očekivati eskalaciju terorističkih napada, u vrijeme kada se Afganistan i Irak primiču izborima. Posao koji je pred nama vrlo je zahtjevan. No, ti izazovi neće uzdrmati naše uvjerenje da je budućnost Afganistana i Iraka – sloboda. Kada ste suočeni s problemom, ne smijete se povući nego se trebate s njim uhvatiti u koštac."

Iako Kofi Annan u svom govoru nije spomenuo Sjedinjene Države, bilo je očito na koga misli kada je pozvao sve zemlje – i velike i male, i jake i slabe – da poštuju međunarodno pravo. Ovi se temeljni zakoni prečesto otvoreno krše – rekao je Kofi Annan. "Treba početi od načela da nitko nije iznad zakona, te da nikome ne treba zanijekati njegovu zaštitu. Svaka zemlja koja ističe poštivanje zakona unutar svojih granica, mora poštivati zakon i u inozemstvu. A svaka koja inzistira na poštivanju međunarodnog prava na svjetskoj sceni, mora poštivati zakon i na unutrašnjem planu."

Jučer je govorio i afganistanski predsjednik Hamid Karzai, koji je s optimizmom spomenuo izbore koji se trebaju održati sljedeći mjesec. No, u Afganistanu je terorizam i dalje jedan od glavnih izazova. "Ostaci terorista nastavljaju napadati naše građane: prijete našoj sigurnosti. Sve dok terorizam postoji, neće biti sigurni niti Afganistan, niti njegovi susjedi, a niti ostatak svijeta" - izjavio je predsjednik Karzai.

Čelnik prijelazne vlade Iraka Allawi obratit će se Glavnoj skupštini u petak. On se jučer sastao s predsjednikom Bushom, kao i s predsjednikom Pakistana Pervezom Musharafom. Premijer Alawi se nada da će Pakistan u Irak uputiti kontingent svoje vojske, što bi bio prvi vojni angažman jedne islamske zemlje u Iraku. Pakistanski diplomati nisu željeli komentirati molbu iračkog čelnika.

XS
SM
MD
LG