Linkovi

Bakterije na Marsu? (22/9/04) - 2004-09-22


Na Marsu su na istim mjestima pronađeni plin metan i voda u plinovitom stanju, što je potaknulo nova nagađanja o mogućem postojanju života na Crvenom planetu, priopćili su znanstvenici koji proučavaju podatke iz europske letjelice Mars Express.

Podaci Europske agencije za svemirska istraživanja i američke NASA-e pokazuju da se veće koncentracije vode i metana u nižim slojevima atmosfere "preklapaju" na tri mjesta na ekvatoru Marsa. To pokazuje da se metan na Marsu obnavlja na isti način kao i na Zemlji – procesom geotermalnog zagrijavanja ili uz pomoć raznih oblika života, kao što su bakterije. Prema dostupnim podacima, veće koncentracije metana i vode na Marsu podudaraju se sa zonama za koje se vjeruje da možda sadrže led. Stručnjaci ne isključuju mogućnost da metan, prisutan u atmosferi, proizvode bakterije koje možda žive u vodi pod ledenom pločom.

Ipak, ima i onih koji smatraju da je ovaj scenarij previše hipotetičan, jer su i dokazi o mogućem postojanju leda oko Marsovog ekvatora za sada vrlo upitni.

XS
SM
MD
LG