Linkovi

CBS izvijestio o Bushovoj službi u Nacionalnoj gardi na temelju krivotvorenih dokumenata? (22/9/04) - 2004-09-22


Američka televizijska mreža CBS najavila je da će u roku od nekoliko dana imenovati članove neovisnog panela koji će istražiti na koji je način ova mreža izvještavala o službi predsjednika Georgea Busha u Nacionalnoj gardi.

Predsjednik je početkom sedamdesetih godina, nakon završenog fakulteta, služio u Nacionalnoj gardi. U vrijeme rata u Vijetnamu, Nacionalna je garda bila svojevrsno "utočište" za mnoge koji su nastojali izbjeći aktivnu vojnu službu, koja je često vodila na bojišta jugo-istočne Azije.

Dokumenti koje je nedavno prikazala mreža CBS navodno su ukazivali na činjenicu da je George W. Bush - sin bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država, koji je za vrijeme sedamdesetih bio član Kongresa, a potom i direktor CIA-e - po protekciji bio "sklonjen" u Nacionalnu gardu.

Međutim, Dan Rather - najpoznatiji novinar mreže CBS - se prije dva dana ispričao američkoj javnosti, zbog prikazivanja ovih dokumenata, za koje neki stručnjaci tvrde da su krivotvoreni.

Navodni autor spornih dokumenata je bio zapovjednik Georgea Busha u Nacionalnoj gardi. Prema dokumentima, George Bush nije navodno izvršio zapovjed u vezi pristupanja obaveznom liječničkom pregledu te je, općenito gledano, bio u privilegiranom položaju u odnosu na druge pripadnike Nacionalne garde.

Tajnica danas već preminulog zapovjednika izjavila je za CBS da ona nije prepisala ove dokumente, no "vjeruje da je njihov sadržaj točan".

XS
SM
MD
LG