Linkovi

Novo povećanje kamatnih stopa u SAD (22/09/04) - 2004-09-22


Američka Središnja banka po treći je put u zadnja tri mjeseca podigla kamatne stope na kratkoročne zajmove. Nakon posljednjeg povećanja od 0,25 posto, kamatna stopa iznosi 1,75 posto. U objašnjenju svoje jednoglasne odluke, uprava Središnje banke priopćila je da se gospodarski rast, koji su početkom godine usporile rastuće cijene energenata, sada ponovno pojačava.

Središnja banka također je pozitivno ocijenila stanje na tržištu rada, spominjući "skroman napredak". Posljednje povećanje kamatnih stopa dolazi samo šest tjedana prije predsjedničkih izbora. Predsjednik Bush i John Kerry imaju različite poglede na gospodarsku situaciju. Predsjednici koji se natječu za još jedan mandat uglavnom ne žele rast kamatnih stopa blizu izbora, no u najnovijem slučaju, kažu stručnjaci, povećanje stopa moglo bi biti dobro za predsjednika Busha, jer pokazuje da je Središnja banka donekle zadovoljna gospodarskom situacijom.

U razdoblju između siječnja 2001. i sredine 2003. Središnja banka smanjila je kamatne stope 13 puta, kako bi potaknula slabi gospodarski rast. Nakon toga, počela ih je povećavati u lipnju ove godine, što je bilo prvo povećanje u zadnje četiri godine.

XS
SM
MD
LG