Linkovi

Pobuna u Iraku (7/11/04) - 2004-09-22


Dok pobunjenici pokušavaju omesti zaživljavanje demokratskog Iraka, irački čelnici preuzimaju stvari u svoje ruke, izlažući se tako opasnosti. Iračani postaju policajci i vojnici u novoj iračkoj vojsci. Iračke i koalicijske snage agresivno odgovaraju na nasilje koje provode ostaci režima Saddama Husseina i strani teroristi.

Zamjenik glasnogovornika američkog Državnog tajništva Adam Ereli izjavio je da pobunjenici intenziviraju napade, pokušavajući pokazati da "Sjedinjene Države, međunarodne snage i vlada Irana nisu u stanju održavati sigurnost u zemlji."

"Čvrsti smo u odluci da se suočimo s tom prijetnjom, da je porazimo; kako bi Irak krenuo pravcem koji irački narod želi," izjavio je gospodin Ereli.

Irački premijer Iyad Allawi izjavio je da će izbori, zakazani za početak sljedeće godine "zadati težak udarac teroristima".

"Definitivno ćemo se držati rokova postavljenih za održavanje izbora u siječnju. Odlučni smo u našoj namjeri da demokracija pobijedi. Vjerujemo da će demokracija doista pobijediti u Iraku, a upravo to teroristi pokušavaju ugroziti," rekao je.

Predsjednik George Bush izjavio je da nasilje neće spriječiti zaživljavanje demokratskog Iraka.

"Unatoč napadima u Iraku, koji se nastavljaju, ta zemlja danas ima snažnog premijera i nacionalno vijeće, a siječnju sljedeće godine održat će i izbore," izjavio je predsjednik.

Pred Irakom su trenuci od kritične važnosti. Dok se irački narod bude sve više bližio samoupravi, teroristi će vjerojatno postajati sve aktivniji i brutalniji. "Pred nama su teški dani i put naprijed ponekad se može činiti kaotičnim," rekao je predsjednik Bush, dodajući: "Ipak, naša koalicija je snažna, naši napori usredotočeni i ustrajni. Neprijatelj nema te snage koja bi zaustavila napredak Iraka."

XS
SM
MD
LG