Linkovi

Irak ostaje bez najboljih kadrova (21/9/04) - 2004-09-21


"Christian Science Monitor" piše da Irak ostaje bez svojih najboljih kadrova. 18 mjeseci nakon izbijanja rata, euforija koja je dovela u zemlju tisuće Iračana iz inozemstva definitivno je okončana. Štoviše, postoje brojni znakovi koji ukazuju na trend iseljavanja. Svakoga dana, navodi bostonski dnevnik stvaraju se veliki redovi pred uredima za izdavanje putovnica. Od upostave iračkog suvereniteta u lipnju izdano je više od pola milijuna putovnica.

Nadalje, iz Iraka je već iselilo 40 tisuća Asirijaca i drugih iračkih kršćana što ukazuje na daljnje slabljenje istaknute manjine koja je pridonosila modernizaciji zemlje. Izvan zemlje živi oko tri milijuna kršćana koji bi se htjeli vratiti, no s terorističkim napadima i drugim događajima njihov povratak nije moguć, kaže jedna stručnjakinja. "Christian Science Monitor" ukazuje i na činjenicu da je više od 200 sveučilišnih profesora ubijeno ili oteto što je navelo oko dvije tisuće njih na odlazak iz zemlje, a mnogi drugi razmatraju isto.

"Washington Post" već danima izvještava o današnjoj velikoj svečanosti u Washingtonu – otvaranju Nacionalnog muzeja američkih Indijanaca. Za starosjedioce u Sjedinjenim Državama ovaj događaj ima iznimno povijesno značenje jer su se dugo vremena borili za priznanje. Otvaranju muzeja nazočit će oko 20 tisuća Indijanaca, piše "Washington Post".

Povodom otvaranju muzeja održat će se šestodnevni festival indijske kulture na kojem će nastupiti oko 300 izvođala iz 50 plemena. Policija upozorava na velike gužve jer će okolne ceste biti zatvorene. O kakvom zanimanju za ovaj događaj se radi pokazuje i podatak da je čitav ovaj tjedan rasprodano svih 27 tisuća hotelskih soba u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG