Linkovi

Kalifornija izdvaja tri milijarde dolara za istraživanja na matičnim stanicama? (20/9/04) - 2004-09-20


Američka vlada prošle je godine izdvojila 25 milijuna dolara za istraživanja s ljudskim matičnim stanicama. Međutim, kako piše "New York Times", u svojevrsnom činu političke i znanstvene pobune protiv ograničenja navedenih istraživanja koja je nametnula Bushova Bijela kuća, Kalifornija se nalazi na rubu izdvajanja 300 milijuna dolara godišnje u sljedećih deset godina.

Naime, koalicija hollywoodskih producenata i glumaca, bogataša iz polja tehnologije, znanstvenika i drugih, među kojima su glumac Michael J. Fox i Bill Gates, nije žalila truda, znanstvenih argumenata i novca kako bi se na referendumu 2. studenoga našlo pitanje o tome hoće li Kalifornija izdvojiti tri milijarde dolara na istraživanja ljudskih matičnih stanica. Ukoliko bi građani glasovali u prilog tom prijedlogu Kalifornija bi postala najveće središte za istraživanja na matičnim stanicama u Sjedinjenim Državama te bi stala uz bok Singapuru, Izraelu, Južnoj Koreji i Velikoj Britaniji, piše "New York Times".

A kako navodi "Christian Science Monitor", velike naftne kompanije i veliki proizvođači duhana odavno se smatraju "negativcima" američke industrije. Kako izgleda u to društvo uskoro bi mogle biti uključene i velike farmaceutske tvrtke. Kritike na račun američkog farmaceutskog sektora stižu sa svih strana. Spomenimo samo optužbu da su se prikrivali podaci istraživanja koja su dovodila u vezu djecu koja su uzimala tablete protiv depresije i njihovu sklonost ka samoubojstvu te protivljenje uvozu jeftinijih lijekova iz Kanade.

Zbog toga većina Amerikanaca, njih 55 posto, vjeruje da farmaceutske tvrtke trebaju biti dodatno regulirane zakonima, a svega 44 posto građana drži da te kompanije dobro služe svojim potrošačima. To je za 35 posto manje nego 1997. godine i najveći pad koji je ikada zabilježen među 15 industrijskih sektora pokrivenih istraživanjem anketarske agencije Harris, piše "Christian Science Monitor".

XS
SM
MD
LG