Linkovi

Veleposlanik Burns o Siriji (10/11/04) - 2004-09-20


Sjedinjene Države očekuju od Sirije da pokaže svoju predanost miru i sigurnosti na Srednjem istoku. Tijekom posjeta Siriji, pomoćnik američkog državnog tajnika za bliskoistočna pitanja William Burns izjavio je da se Sjedinjene Države nadaju da će sirijska vlada "poduzeti konkretne korake, u vlastitom interesu, kao i u interesu stabilnosti u regiji" na planu borbe protiv terorizma i sprječavanju infiltracije terorista iz Sirije u Irak, Izrael i druge zemlje. Gospodin Burns i drugi američki dužnosnici sastali su se sa sirijskim predsjednikom Basharom Assadom u Damasku.

Gospodin Burns je izjavio da "Siriju ne bi trebalo koristiti kao platformu za potkopavanje stabilnosti Iraka". Da bi se to spriječilo, američki i sirijski dužnosnici razgovarali su o mogućim oblicima suradnje između američkih, sirijskih i iračkih vojnih stručnjaka.

Gospodin Burns je rekao sirijskim dužnosnicima da "Sjedinjene Države ostaju predane ostvarivanju pravednog, sveobuhvatnog i trajnog mira na Srednjem istoku." No, takav mir ne može se realizirati uz postojeće nasilje. To znači da sirijska vlada mora zaustaviti aktivnosti Hamasa, Hezbollaha i drugih terorističkih organizacija koje operiraju u Siriji i iz nje, te u Libanonu.

Kao i druge zemlje, Sjedinjene Države zabrinute su zbog sirijskog interveniranja u političkom procesu u Libanonu. Umjesto da raspiše izbore za novog predsjednika, libanonski parlament je izglasao ustavni amandman kojim se produžuje mandat aktualnog predsjednika Emilea Lahouda. Sirija ima oko 16 tisuća vojnika u Libanonu, a odluka o primjeni ustava donesena je nakon niza sastanaka na visokoj razini između sirijskih i libanonskih dužnosnika. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je Siriju da se prestane uplitati u unutarnje poslove Libanona, da povuče svoje snage iz te zemlje, te da omogući libanonskim oružanim snagama i libanonskoj vladi da uspostave svoju vlast diljem te zemlje.

Predsjednik George Bush izjavio je da su Sjedinjene Države odlučne promicati demokraciju na Srednjem istoku, zato jer je ona ključ mira i sigurnosti.

"Kada stanovnici te regije dobiju novu nadu i život u sigurnosti, napustit će stare mržnje i ogorčenje i teroristi će sve teže pronalaziti nove sljedbenike."

Ukoliko se zemlje Srednjeg istoka, uključujući Siriju, uključe u borbu protiv terora, umjesto da štite teroriste, svijet će postati sigurniji.

XS
SM
MD
LG