Linkovi

Eddie Adams -  1933-2004 (20/9/04) - 2004-09-19


Jučer je u New Yorku u sedamdeset prvoj godini života preminuo poznati američki fotograf Eddie Adams čije je životno djelo od preko pola stoljeća možda najbolje ostalo ovjekovječeno jednom fotografijom. Riječ je o slici koja je tijekom Vijetnamskog rata obišla svijet, a snimljena je na ulicama Sajgona i prikazuje kako šef gradske policije iz pištolja nasred ulice ubija jednog pripadnika Vijetkonga. Umro je od Lou Gehringove bolesti koja mu je dijagnosticirana prošle godine, nakon čega je brzo počeo gubiti sposobnost govora i postajao sve više hendikepiran.

Ipak, posljednje mjesece svog života proveo je radeći na video projektu koji je bio uvršten u humanitarnu kampanju poznatog glumca Jerryja Lewisa za prikupljanje novca za oboljele od muskularne distrofije. U svom priopćenju povodom Adamsove smrti, Jerry Lewis je izjavio kako je ironija da je umro od bolesti za čije je liječenje prikupljao sredstva.

Tijekom svoje karijere Eddie Adams izvještavao je iz 13 ratova, pratio je američku vanjsku politiku, modu i show business. Fotografirao je sve američke predsjednika od Richarda Nixona do Georgea Busha, a među drugim uglednicima koji su se našli ispred njegove kamere nalaze se i Papa Ivan Pavao drugi, Deng Xiao Ping, Anwar e-Sadat, Fidel Castro, Mihail Gorbačev, Indira Ghandi i iranski šah Reza Pahlavi. Za glasovitu sliku pogubljenja vijetkongovca dobio je 1969. godine Pulitzerovu nagradu.

XS
SM
MD
LG