Linkovi

S teroristima se neće pregovarati (25/10/04) - 2004-09-19


Diljem Iraka, strani humanitarni radnici, civilni djelatnici koji rade na ugovor za vojsku i novinari i dalje su mete otmica. U gotovo svim otmicama do sada, otmičari su iznijeli isti zahtjev: da se zemlje iz kojih potječu oteti povuku iz koalicije koja pomaže iračkom narodu da učvrsti svoju slobodu i izgradi demokraciju. Uz to, pojavio se još jedan zabrinjavajući trend – otimanje ljudi kao biznis, pri čemu otmičari traže otkupninu za puštanje otetih pojedinaca, uključujući i Iračane, pripadnike koalicije i civilne djelatnike.

Među otetima ima i državljana Italije i Australije. Obje ove zemlje priopćile su da neće pregovarati s teroristima, niti povući svoje vojnike iz Iraka. Prema riječima talijanskog ministra vanjskih poslova Franca Frattinija, "Nikada nećemo poslušati prijetnje terorista." Australski premijer John Howard izjavio je da je, bez obzira jesu li vijesti o najnovijim otmicama točne ili ne, stav Australije, kao i prije, "da neće mijenjati svoju vanjsku politiku, niti svoju obrambenu i sigurnosnu politiku kao odgovor na prijetnje terorista."

U proteklih nekoliko mjeseci, iračke terorističke organizacije otele su više od stotinu stranaca. "Teroristima je cilj," kazao je zamjenik iračkog ministra vanjskih poslova Hamid Beyati, "otežati rad policije, terorizirati građanstvo i pokazati da iračka vlada nije u stanju zaštititi Iračane. Teroristi, međutim, neće ostvariti te ciljeve."

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da koalicija predvođena Sjedinjenim Državama neće dozvoliti onima koji koriste bombe, otmice i pogubljenja odrubljivanjem glave, da odnesu pobjedu.

"Ovakvim postupcima ne smije se dozvoliti da uspiju bilo gdje u 21. stoljeću, a pogotovo ne u Iraku. Popuštanje pred ovakvim prijetnjama otmičara samo ih potiče i otežava situaciju. U ovim teškim vremenima, moramo ostati postojani. Ponosni smo što su gotovo svi naši koalicijski partneri također ostali postojani," kazao je gospodin Powell.

Koalicija stoji uz irački narod, dok on obnavlja svoju zemlju i učvršćuje svoju slobodu. "Ne smijemo biti plašljivi," rekao je državni tajnik Powell, dodajući: "Ne smijemo popustiti, niti izgubiti strpljenje. Moramo ostati na zacrtanom putu prema slobodi unatoč opasnostima.

XS
SM
MD
LG