Linkovi

Sky Captain and the World of Tomorrow (19/9/04) - 2004-09-18


Nova science-fiction avantura koristi kompjuterski generirane digitalne efekte i scenografiju kako bi stvorila izgled filma iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Alan Silverman je o filmu "Sky Captain and the World of Tomorrow" razgovarao s jednom od protagonista glavnih uloga, Angelinom Jolie.

Malo "Flasha Gordona", malo "Indiane Jonesa" i interpretacija puna entuzijazma od strane glavne postave kojoj ne nedostaje zvijezda - sve se to udružilo u stvaranju "Nebeskog kapetana i svijeta sutrašnjice"! S radnjom smještenom u 1939. godinu, glavnu, naslovnu ulogu u filmu tumači Jude Law, kao neustrašivi pilot koji pokušava zaustaviti zle makinacije Dr. Totenkopfa.

Dobitnica oskara Gwyneth Paltrow tumači ulogu odvažne i uporne novinarke Polly Perkins; druga oskarovka, Angelina Jolie pojavljuje se kao suborac 'Nebeskog kapetana', povjerenja vrijedna Frankie, u uniformi poput njegove i s jednakim britanskim naglaskom, te s povezom preko jednog oka.

Sve što se vidi na ekranu - od nevjerojatne scenografije, pa do divovskih robota Dr. Totenkopfa i Frankiene flote nosača zrakoplova koja lebdi u stratosferi - nastalo je u kompjuteru. Angelina Jolie kaže da je sudjelovanje u svijetu mašte 'Svijeta sutrašnjice' bilo glumački vrlo izazovno: "Kao glumci, mi se uvijek dok glumimo pretvaramo … naučeni smo na lažni svijet lažne inscenacije, ali ovo je bilo drugačije. U jednom času sjedila sam na jednoj kutiji, u prostoriji sa stotinu ljudi, i pretvarala se da upravljam avionom. Prvo sam se osjećala prilično glupavo, ali sam onda pomislila da je baš sjajno vratiti se u fazu u kojoj u punoj mjeri možeš proživjeti kreativnu fazu svog posla."

Za 29-godišnju Angelinu Jolie, Frankie je još jedna na dugom popisu uloga snažnih, karakternih žena. U međuvremenu, ona je tumačila i lik ljubomorne i osvetoljubive Olimpije, majke naslovnog lika novog filma Olivera Stonea, "Aleksandar", a priprema se i za portretiranje ruske carice Katarine Velike, u filmu koji će režirati Sophia Coppola. Ne čini joj se da nedostaje dobrih ženskih uloga:

"Ja sam imala puno, puno sreće. Uz to, igrala sam u filmovima u kojima mi se činilo da sam ih svojim doprinosom mogla učiniti još boljima. Mislim da se uvijek moramo što više usredotočiti na svoj lik i pokušati ga učiniti bogatijim i dubljim nego što je bilo planirano. Ja sam bila stvarno vrlo sretna s ulogama koje sam do sada tumačila."

Dodaje da su je hrabra vizija autora i redatelja filma Kerryja Conrana i rizična priroda čitavog projekta naveli da prihvati ulogu koja je ustvari sporedna uloga: "Mislim da se filmove previše ocjenjuje i kritizira na temelju njihovog uspjeha na blagajnama kina. Samo je nekolicina sjajnih filmova pomaknula granice u filmskom stvaralaštvu. Kao umjetniku, važno mi je da je nešto originalno, da nikad ranije nije bilo urađeno tako kao sada. Prečesto se danas gubi taj osjećaj avanture u stvaranju filma, osjećaj da se iskušava novi teritorij."

U filmu "Sky Captain and the World of Tomorrow" pojavljuje se i Giovanni Ribisi, kao tehnički sveznadar u letjelici 'Neberskog kapetana'. Autor filma Kerry Conran uskrsnuo je i Sir Laurencea Oliviera, spajajući odlomke dijaloga iz nekoliko filmova pokojnog glumca kako bi stvorio lik Dr. Totenkopfa.

XS
SM
MD
LG